Valdis Rūmnieks un Andrejs Migla “Debess aiztur elpu”

Debess aiztur elpu - vaks Q.indd

VĒSTURISKS ROMĀNS PAR LATVIJU LAIKU GRIEŽOS

Latviešu vēsturiskā romāna lauciņā jau vairākus desmitus gadu redzamākie ir divu rakstnieku vārdi, kuru romāni vienmēr izraisa lielu interesi, tiek aizrautīgi lasīti, dedzīgi apspriesti un izdoti atkārtotās tirāžās. Nenogurdinātais tandēms Valdis Rūmnieks un Andrejs Migla par dažādiem tematiem raksta vienlīdz erudīti un saistoši – vai tie būtu seno latviešu un kuršu cilšu kari, dēkas un sirojumi romānos “Kuršu vikingi”, “Sveiks, jautrais Rodžer!” un “Viestura zobens”, vai ievērojamu vēsturisku personību dzīve romānos “Čaks” un “Trīs zvaigznes”.
Savā sestajā vēsturiskajā romānā “Debess aiztur elpu”, ko tikko laidis klajā Apgāds Zvaigzne ABC, abi autori pievērsušies ārkārtīgi sarežģītam Latvijas vēstures posmam – no 1918. gada decembra līdz 1919. gada jūlijam. Tas ir laiks, kad izšķiras Latvijas Republikas liktenis.
Romānā dzīvi un spilgti parādīti visi tai laikā karojošie pretspēki: Ulmaņa pagaidu valdība, landesvēristi un Dzelzs divīzija, Stučkas padomju valdība, Andrieva Niedras provāciskais ministru kabinets, sabiedroto misijas – angļi un amerikāņi, pulkveža Zemitāna darbība Latvijas ziemeļos un zaļie partizāni, igauņu armijas ofensīva. Izšķirošie vēsturiskie notikumi romānā attēloti dzīvu un pretrunīgu varoņu skatījumā – to vidū ir topošās Latvijas Republikas armijas sevišķu uzdevumu virsnieks Roberts Zaļkalns, viņa lielā mīlestība Mirdza, trīs lidotāji (vēsturiskas personas) – Voldemārs Jakubovs, Jānis Priedītis, Narciss Pušķelis, – kuri 1919. gada 9. maijā kolektīvi pārlidoja no padomju aviācijas nodaļas Latvijas spēku pusē. Romāna varoņu vidū sastapsim arī citas vēsturiskas personības – ģenerāli Dāvidu Sīmansonu, angļu īpašo pārstāvi seru Džordžu Talentu, pretrunīgo dzejnieku Jāni Sudrabkalnu un viņa topošo mūža mīlestību Birutu Skujenieci, laikraksta “Cīņa” redaktoru Kārli Krastiņu, rakstnieku Pēteri Ērmani un vēl daudzus citus.
Romāns būs saistošs plašam lasītāju lokam ar to, ka tas attēlo daudzus vēsturiskus notikumus, kuri lielākajai daļai lasītāju būs mazzināmi vai pat pavisam sveši: Strazdumuižas pamieru 1919. gada jūlijā, angļu un amerikāņu pretišķības, atbalstot vienu vai otru spēku 1919. gada Latvijā; Holandes konsulāta īpašo lomu Stučkas valdības laikā, ziemeļnieku un dienvidnieku (Zemitāna un Baloža) sarežģītās attiecības, Stučkas valdības noziegumus pret civiliedzīvotājiem utt.
Romāns ir uzrakstīts aizrautīgā, negaidītiem sižeta pavērsieniem veidotā plūdumā. Autori cer, ka “Debess aiztur elpu” labāk palīdzēs saprast Latvijas vēsturiskos notikumus un tos cēloņus, kuru traģiskās atbalsis bija izjūtamas gan pēckara Latvijā padomju periodā, gan šodien, brīvvalsts laikā, kad tie paši starptautiskie spēki cīnās par ietekmes jomām.

Romāna “Debess aiztur elpu” atvēršanas svētki notiks Ķīpsalas grāmatu svētkos 27. februārī plkst. 11.00 Grāmatnieku ģildes stendā. Pasākumu vadīs rakstnieks Ēriks Hānbergs, grāmatas fragmentus lasīs aktieris Andris Bulis.

Rumnieks-Migla-ielugums

Līdzīgas ziņas