Izdevniecībā “Liels un mazs” iznāk Ievas Samauskas garstāsts bērniem “Čarlīnes deguns”

Ch_Vaaks    Ch_IeksVaaks

Iznāk Ievas Samauskas garstāsts bērniem “Čarlīnes deguns”
Izdevniecībā “Liels un mazs” iznāk Ievas Samauskas garstāsts jaunākā un vidējā skolas vecuma bērniem “Čarlīnes deguns” un tā pielikums “Čarlīnes putnu burtnīca”, ko veidojusi māksliniece Ieva Jurjāne. Šī ir grāmata, kurā ar parastiem cilvēkiem parastā pilsētiņā notiek neparastas pārvērtības, piedzīvojumi un brīnumi, turklāt tajā gluži kā enciklopēdijā slēpjas daudz zināšanu par putniem, dabu un cilvēkiem.

Ieva Samauska (1969) ir daudzu bērnu grāmatu autore, kas raksta gan prozu, gan dzeju. Savukārt Ieva Jurjāne pazīstama gan kā scenogrāfe, gan gleznotāja un ilustratore. Grāmatas tapšana, sabalsojoties ar citiem svarīgiem iespaidiem, beidzamajā laikā ļoti aktivizējusi mākslinieces interesi par putniem, viņas zīmējumi nesen bija vērojami personālizstādē “Putni pienāk tuvāk”.

Grāmatas atvēršana notiks Latvijas Grāmatu izstādes laikā, 28. februārī 13.00 Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, piedaloties arī folkloras kopai “Damaksnis” ar putniem veltītām dziesmām un rotaļām.

Stāsts dzimis no fantastiskas, bet bērna iztēlei pavisam viegli iedomājamas idejas: kā būtu, ja deguna vietā cilvēka sejā parādītos putns? Šī trakā doma iešaujas prātā Čarlīnei. Grāmatas galvenā varone ir klusa sieviņa, kas kopj kazu un gatavo lielisku mājas saldējumu. Viņa ir labsirdīga, panaiva, sociālās attiecībās un naudas lietās visai neaizsargāta, un nekā nespēj tikt galā ar parādu, kurā ievilināta pret savu gribu. Toties viņa ir gatava palīdzēt gan cilvēkiem, gan putniem un gliemežiem. Galvenais, Čarlīne apveltīta ar ļoti jūtīgu uztveri un iztēli, ir tiklab dzīvās dabas, kā cilvēku raksturu redzīga vērotāja, un spēj ticēt brīnumiem kā bērns. Čarlīnes vēlēšanās negaidot piepildās: kādu dienu gan viņai, gan visiem pārējiem pilsētniekiem degunu vietā parādās putni.

Daudziem bērniem, šo grāmatu izlasot, putnu izskata, uzvedības un ieradumu apraksti paliks atmiņā, jo zināšanas galvā labprāt ienāk pa sānu durtiņām. Un tomēr šie deguni-putni radušies, kā to lasot aizvien skaidrāk var noprast, no cilvēku rakstura un būtības. Kā spogulis tie ļauj cilvēkiem ieraudzīt un saprast pašiem sevi, savas patiesās vēlmes un trūkumus. Tie liek aizdomāties arī par cilvēku attiecībām ar dabu. Ierastā dzīves kārtība tiek izjaukta, putni izēd veikala zivju krājumus un izjauc kāzas, padara neciešamu saticīgas ģimenes ikdienu, mēģinot viens otru aprīt, mācītāja vietā dzied no kanceles, ļauj caur savām balsīm izbrēkt cilvēku problēmas, zog un slēpj naudu, liek policistam dēt olas. Neparasti notikumi seko cits citam, līdz pienāk pavasaris, notiek jauns brīnums, un robeža, uz kuras saskaras iespējamais un neiespējamais, atkal tiek pārkāpta. Putni atgriežas savā putnu dzīvē, bet cilvēku dzīve ir mainījusies.

“Čarlīnes putnu burtnīcā”, krāsainajos Ievas Jurjānes zīmējumos redzami 35 no grāmatā pieminētajiem putniem. Daudzus no viņiem pazīstam tikai no attēliem, zoodārza vai tāliem ceļojumiem, bet daudzi mīt tepat mums līdzās. Bērni var pārbaudīt savas zināšanas par Latvijas putniem – pareizās atbildes atrodamas burtnīcas beigās.

Grāmatas tapšanu un izdošanu atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds un SIA “Arctic paper Baltic States”

Izdevniecības “Liels un mazs” grāmatas par vislabāko cenu iespējams iegādāties izdevniecības birojā Tērbatas ielā 49/51-12 un mājas lapā www.lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos, galerijā „Istaba”, veikalā „M50”, grāmatu un kultūrpreču mājā “NicePlace Mansards”, veikalā “Mazputniņš”, veikalā “Muhamors”, LNMM zīmola fonda suvenīru veikalos un citur.

Sekot izdevniecības jaunumiem var twitter.com/lielsunmazs, facebook.com/lielsunmazs, facebook.com/BIKIBUKS.

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Dzene,
izdevniecības Liels un mazs kopvede

Līdzīgas ziņas