BIKIBUKS: jaunumi dzejas bilžu grāmatiņu sērijā

BIKIBUKS_79-84_VAKI_rgb_150dpi

Reizē ar vasaru pie lasītājiem ierodas bērnu grāmatu izdevniecības “Liels un mazs” sarūpētais ilustrētās latviešu bērnu dzejoļu izlases BIKIBUKS jaunais laidiens (79.-84. grāmatiņa).

Vairākas 2016. gada vasaras laidiena grāmatiņas vieno stāsti par maldīšanos un laimīgu izglābšanos dažādos biezokņos. Tēlnieks Ivars Drulle Jāņa Sirmbārža “Piedzīvojuma” varoņiem uzbur ķērpju, dadžu un sīku zariņu mežu, kur mazās koka figūriņas – puika un ezis drošāk jūtas abi kopā. Leona Brieža dzejoļa “Rudzu puisītis” vilinošās un bīstamās Rudzu mātes pasauli, kur starp vārpām spīd zila rudzupuķes acs, gleznotāja Sandra Krastiņa veido, spēlējoties ar griezta un burzīta papīra gabaliņiem. Pavisam nesen uzrakstītajā Māras Cielēnas dzejolī “Kemme Emma” Kristaps Zariņš sūta matu biezoknī desmit pirkstus, lai glābtu pazudušo skaistuli Emmu.

Vissenākais un iemīļotākais šajā laidienā ir pavasarīgais Rūdolfa Blaumaņa dzejolis par dārzā uzplaukušo vijolīti. Tam zilu acu un medus krāsas piešķīrusi gleznotāja Ilze Raudiņa. Ilustrējot Imanta Ziedoņa “Sākamgrāmatas” draiskulīgos pantus par pupu, kas paklupa pār čupu, māksliniece Evija Stukle-Zuitiņa izber ceļa vidū mūsdienu bērniem labi pazīstamās konfektes uz kociņa. Sniegpārslu un mežģīņu ornamentiem bagāta ir Zanes Ernštreites zīmētā Pētera Brūvera grāmatiņa “Pirmās sniegpārsliņas”.

Grāmatiņas tiek numurētas, lai tās būtu ērti krāt mājas bibliotēkā:

Nr. 79 Rūdolfs Blaumanis. Ilze Raudiņa. MAZĀS MARTAS DZIESMA

Nr. 80 Imants Ziedonis. Evija Stukle-Zuitiņa. PUPA

Nr. 81 Jānis Sirmbārdis. Ivars Drulle. PIEDZĪVOJUMS

Nr. 82 Leons Briedis. Sandra Krastiņa. RUDZU PUISĪTIS

Nr. 83 Pēters Brūveris. Zane Ernštreite. PIRMĀS SNIEGPĀRSLIŅAS

Nr. 84 Māra Cielēna. Kristaps Zariņš. ĶEMME EMMA

Katram dzejolim izlasē BIKBUKS atvēlēta atsevišķa grāmatiņa, ko vieno mākslinieku Rūtas Briedes un Arta Brieža veidotais dizains – mazam bērnam ērts formāts un īpašais sērijas logo. Tajā redzams pats Bikibuks – jautrs, ziņkārīgs un spītīgs ragainis, līdzīgs atvērtai grāmatiņai. Šis nosaukums un tēls radies, lasot Jāņa Baltvilka skaitāmpantu “Biki-buki”, ar kuru 2012. gadā tika aizsākta sērija.

Katru gada ceturksni sērijā iznāk 6 jauni bikibuki. Kopumā iecerēts izdot 100 dažādos laikos sacerētu dzejoļu, ko ilustrējuši dažādi mūsdienu latviešu mākslinieki. Dzejoļi, ko daudzi vecāki un vecvecāki iemīļoja savā bērnībā, nāk pie šodienas mazuļiem mūsdienīgā vizuālā veidolā, ar cieņu gan pret pārbaudītām vērtībām, gan pret moderno.

Izlasi sastādījusi “Liels un mazs” galvenā redaktore Inese Zandere, piedāvājot vairāk nekā 40 projektā iesaistītajiem māksliniekiem izvēlēties sev tuvākos no atlasītajiem latviešu dzejnieku darbiem. “Latviešu bērnu literatūra no Rūdolfa Blaumaņa līdz Kārlim Vērdiņam visos laikos ir bijusi bagāta ar skaistiem un asprātīgiem dzejoļiem, savukārt latviešu mūsdienu māksla ir sinonīms radošai iztēlei un mūsdienīgam pasaules redzējumam. “Liels un mazs” savieno tos jaunās bilžu grāmatās, domājot tieši par tiem bērniem, kas aug šodien un skatās ar šodienas acīm. Bikibuki palīdz attīstīt bērnu gaumi, piedāvājot lielu māksliniecisku dažādību. Grāmatiņas veidotas kvalitatīvi, bet ir demokrātiskas un cenā pieejamas. Grāmatas logo norādīts katra dzejoļa tapšanas laiks: līdz 1940. gadam, no 1940. līdz 1990. gadam, pēc 1990. gada – taču tās visas ir īstas šodienas grāmatiņas,“ uzskata sastādītāja.

Jaunākā BIKIBUKA laidiena tapšanu atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds, grāmatu izdošanu atbalsta AS “Antalis”, nodrošinot, ka grāmatas tiek drukātas uz dabai draudzīga, FSC sertificēta papīra.

Izdevniecības “Liels un mazs” grāmatas par vislabāko cenu iespējams iegādāties izdevniecības birojā Tērbatas ielā 49/51 – 12 un mājas lapā www.lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos, galerijā „Istaba” K. Barona ielā 31A, veikalā „M50” Miera ielā 50, grāmatu un kultūrpreču mājā “NicePlace Mansards” K. Barona ielā 21A, veikalā “Mazputniņš” Miera ielā 19, veikalā “Muhamors” Baznīcas ielā 14  un citur.

Sekot izdevniecības jaunumiem var sociālajā tīklā twitter.com: twitter.com/lielsunmazs un facebook.com: facebook.com/lielsunmazs , facebook.com/BIKIBUKS

 

I

 

 

Līdzīgas ziņas