LRS literatūras laikraksta „konTEKSTS” Nr. 2 teksti

Tikko notikusi Latvijas Literatūras gada balvas ceremonija, kurā balvu par mūža ieguldījumu saņēma dzejnieks un atdzejotājs Uldis Bērziņš. Guntis Berelis ķērās pie ugunīgo vēršu zelta ragiem un uz karstām pēdām tapa intervija ar izcilo personību. Laligabas noskaņas ir arī citās „konTEKSTA” lappusēs – žūrijas priekšsēdētājas Daces Rukšānes-Ščipčinskas vēstījums par nominācijām un balvu ieguvējiem, kā arī Violetas Tiltas debijas recenzija par nominanti – Daces Vīgantes stāsta krājumu „Ledus apelsīns” kategorijā „Spilgtākā debija”. Ar autoriem turpina iepazīstināt Guntis Berelis pēdējās lappuses rubrikā „Darbistabā”, šoreiz ielūkojoties Egīla Ventera radošajā procesā. Bet no teorētiskā skatpunkta par radošo procesu „konTEKSTĀ” aprises iezīmē literatūras zinātniece Linda Zulmane.

Dzejas atvērumā ir publicēta Lijas Brīdakas un Kristapa Vecgrāvja dzeja. Piebildīsim, ka Lijai Brīdakai šī gada 3. septembrī apritēs 85. gadi, taču viņas dzejas poētikas garšu varam izbaudīt joprojām tikpat emocionālu un gaišu.

Prozas sadaļā lasāmas divas atšķirīgas paaudzes un pieredzes teksti: Vizmas Belševicas pastāsts „Nepatīkams cilvēks” (kas, starp citu, nav iekļauts arī Jāņa Elsberga veidotajā Vizmas Belševicas arhīvu burtnīcā Nr. 2, kuru ar nepacietību gaidām drīzumā iznākam); Kristiānas Šukstas debija – stāsts „Apgaismība”.

Laikraksta atvēruma „Literatūra bērniem un pusaudžiem” galvenā tēma ir dzeja pusaudžiem, par kuru pārdomās dalās Dr.philol. Rudīte Rinkeviča, kā arī ar „konTEKSTA” NR. 2 aizsākas patstāvīgas rubrikas: „Vērtē lasītājs” publicēšana, kur savas domas izsaka jaunākā lasītāju paaudze. Šoreiz par L. Stumbres grāmatu „Pūcīte ar zeltainajām acīm’” savu viedokli pauž Rūdis Otomārs Gaigals.

Protams, kā nu bez kritikas! Recenzijas un īsrecenzijas ir gan par latviešu literatūras novitātēm, gan par tulkoto literatūru, gan par jaunākajiem pētījumiem un akadēmiskajiem izdevumiem.

Savukārt „konTEKSTA” 2. lpp.  rubrikā „Skats” savu redzējumu par gaidāmo Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likuma likteni izsaka Arno Jundze, savukārt Otto Ozola eseja atkailina latviešu literatūras izredzes pasaules mērogā. Arno Jundze apmeklēja Boloņas starptautisko bērnu grāmatu tirgu, un tādēļ iespaidi, ar kuriem padalīties ar lasītāju, ir daudz.

LRS laikraksta “konTEKSTS” Nr. 2 (2017. gada maijs) nopērkams visos lielākajos grāmatnīcu tīklos. Cena: 1.50 EUR.

Līdzīgas ziņas