“Oki doki” – lieliska bērnības piedzīvojumu grāmata

Vai bērnībā izmantojāt lietussargu kā izpletni? Iekārtojāt štābiņu? Rāpāties kokos? Laukos izmēģinājāt copēt zivis, ķert vēžus un jāt ar dažādiem dzīvniekiem? Lējāt “pļentakus”, spridzinājāt karbīdu un no salauztiem velosipēdiem izgatavojāt dažādus ērmīgus braucamrīkus? Ja kaut ko nebūt no minētā savā bērnībā iepazināt vai ilgojāties iepazīt, Dzintara Tilaka jaunā grāmata “Oki doki jeb Kad mēs augām” domāta tieši jums!

Protams, tikpat un pat vēl vairāk “Oki doki” domāts tiem, kuru brīnumskaistā, neatkārtojamā un vienreizējā bērnība risinās šodien – mūsu bērniem un pusaudžiem. Tāpat kā mēs bērnībā lasījām “Vārnu ielas republiku”, mūsdienu bērni aizrausies ar Dzintara Tilaka radītajiem asprātīgajiem stāstiņiem – un varbūt smelsies iedvesmu kādam lieliskam vasaras piedzīvojumam!

“Oki doki! jeb Kad mēs augām” ir daudzu mūzu apveltītā radiožurnālista bērnības atmiņu grāmata. Taču tajā nav ne druskas no skumjām žēlabām par to, ka toreiz, autora bērnībā, zāle bija zaļāka… Kaut arī zāle toreiz tik tiešām bija zaļāka! To nevar noliegt neviens, kas kopā ar Dzintaru izbaudījis visus puiku stiķus. Taču pats galvenais – šī ir dzīvu, paša pieredzētu piedzīvojumu grāmata.  Te ir reāli, nevis izdomāti piedzīvojumi, situācijas, sīkas gudrības un viltības.

Dzintars stāsta par savu supervienreizēji kolosālo bērnību, par piedzīvojumiem, kuri gadījās katru dienu: “Ja piedzīvojumi negadījās, mēs tos radījām no nekā. Gandrīz no nekā, jo vienmēr vajadzīgs pa rokai kaut kāds sīkums, lai kaut kas notiktu.”

Un lasītājs varēs uzzināt, kas ir kaķu Spoku istaba, kas viltus košļenes, kā visveiksmīgāk tīšuprāt apmaldīties, kas izaug no niecīga dateles kauliņa un vai vajadzētu nelietīgus kaimiņus “apšaudīt” ar mīkstām bietēm. Un “Pirmais lidojums” – piedzīvojums, kuru cienījamais autors apraksta tik asprātīgi, ka īsteni varonīgs lasītājs no sirds sailgojas, kaut arī viņam izdotos vizmaz reizi lidot uz Valmieru ar mazītiņu lidmašīnīti!

Jau uz grāmatas vāka redzama vide, kurā risinās piedzīvojumi, arī katram stāstam veltīts vismaz viens zīmējums – un šos zīmējumus radījis pats grāmatas autors Dzintars Tilaks.

“Oki doki” ir Dzintara Tilaka desmitā grāmata un otrā grāmata bērniem. Vēl šogad iznāca eseju krājums pieaugušajiem “Pazīstamām personībām papildinātas Pārdaugavas piezīmes”, bet garstāsts “Čomiņš”, kas vēstīja par raiba runča piedzīvojumiem mājupceļā no Liepājas uz Rīgu, iznāca 2015. gadā.

Pieejama arī e-grāmata.

 

Līdzīgas ziņas