PUSAUDŽI JĀMĪL CITĀDĀK!

Pasaules bestsellera “5 mīlestības valodas” autors Gerijs Čepmens sarakstījis jaunu grāmatu “Piecas mīlestības valodas pusaudžiem”, ko varētu nosaukt par vissvarīgāko grāmatu pusaudžu audzinātājiem un vecākiem. Apgādā Zvaigzne ABC iznākušas arī “5 mīlestības valodas. Grāmata vīriešiem” un “5 mīlestības valodas bērniem”. “5 mīlestības valodu” koncepcija Latvijas lasītājiem nav sveša: pirms vairākiem gadiem izdotā pamatgrāmata savulaik ceļojusi no rokas rokā. Ideja ir vienkārša: ikvienam cilvēkam ir sava galvenā mīlestības valoda – apliecinājuma vārdi, saturīgi kopā pavadīts laiks, dāvanas, praktiskā palīdzība vai pieskāriens. Veids, kā cilvēks izjūt mīlestību un piesaisti, ir individuāls, un tas, kas vienam liek justies mīlētam, otru var atstāt pavisam vienaldzīgu.

Tīņu audzināšana vienmēr ir bijusi grūta, taču šodienas pusaudži ienāk būtiski atšķirīgā pasaulē. Modernās tehnoloģijas pakļauj pusaudžus visu cilvēces kultūru vislabākajām un vissliktākajām iezīmēm. Ierastos uzskatus un tradīcijas ir aizskalojis plurālisms – daudzu ideju pieņemšana par līdzvērtīgām. Mūsu pusaugu bērnu dzīve ir spriedzes pilna – miega bads, biedējošas ziņas plašsaziņas līdzekļos, narcisms, pastāvīga ekrānu klātbūtne, pārspīlēta seksualitāte. Tomēr visā šajā juceklī nemainīgs joprojām ir fakts, ka tīņiem ir ārkārtīgi svarīgi saņemt vecāku atbalstu.

Stabilitāti šajā trauksmainajā laikā pusaudzis var gūt vienīgi apziņā, ka vecāki viņu joprojām mīl. Varētu pat teikt, ka viena no pusaudža pamatvajadzībām ir vecāki, kas mājās uzņemas mīloša līdera lomu.

Grāmatas centrā ir mīlestība – vispamatīgākais materiāls, no kā tiek veidotas vecāku un padsmitnieku attiecības. Izmantojot autora ieteikumus, kas izkristalizēti no fundamentālām zināšanām un vairāk nekā četrdesmit gadus ilgas praktiskās pieredzes, pusaudžu vecāki spēs apmierināt savu bērnu emocionālo vajadzību pēc mīlestības. Slikta tīņu uzvedība galvenokārt liecina par to, ka viņu mīlestības krātuve ir tukša. Turklāt nevis tāpēc, ka vecāki viņus nemīl, bet gan tāpēc, ka pusaudži šo mīlestību nejūt, jo viņu vecāki to neprot paust emocionālā līmenī.

“Vecāki, kuri pietiekami mīlēs, nevainos sevi, nesprediķos, necentīsies neko “saremontēt”, iejūtīgi klausīsies, atbalstīs un rādīs virzienu – turklāt visu darīs beznosacījumu mīlestības garā –, pieredzēs, ka viņu padsmitnieki milzu soļiem dodas pretī briedumam.”

Gerijs Čepmens ir amerikāņu autors, lektors un konsultants. Viņam patīk strādāt ar cilvēkiem un palīdzēt veidot noturīgas un laimīgas attiecības. Viņa semināri par mīlestības valodām ir populāri un apmeklēti visā pasaulē.

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Antra Lezdiņa.

Līdzīgas ziņas