Jāņa Rozes apgādā iznākusi papildināta Jāņa Baltvilka grāmata „Brālis ozols, māsa liepa” ar Edgara Folka ilustrācijām

Gatavojoties Latvijas simtgades svinībām, Jāņa Rozes apgādā izdota papildināta Jāņa Baltvilka un Edgara Folka grāmata „Brālis ozols, māsa liepa” (pirmoreiz iznākusi izdevniecībā „Liesma” 1985. gadā), kurā var iepazīties ar Latvijas dabas bagātībām – kokiem – un divu leģendāru autoru daiļradi. Pateicoties Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas un Latvijas Kultūras ministrijas finansiālajam atbalstam, grāmata izdota arī angļu valodā.

Jānis Baltvilks (1944–2003) bija biologs, ornitologs, rakstnieks un dzejnieks, ilggadējs žurnāla „Zīlīte” redaktors, vairāku bērnu grāmatu autors. 1988. gadā saņēmis Ojāra Vācieša prēmiju un 2002. gadā – Gada balvu literatūrā par dzejoļu krājumu „Saule met loku”. Viņa vārdā nosaukta starptautiskā balva bērnu literatūrā un grāmatu mākslā, ko pasniedz kopš 2004. gada.

Grāmatas zinātniskais konsultants un priekšvārda autors Vents Zvaigzne raksturo pārmaiņas, kas atšķir jauno izdevumu no vecā: „Gluži bez pārmaiņām grāmata nav iztikusi. Dažas lietas koku mūžā un Latvijas mežos pa šo laiku ir mainījušās. Grāmatā minētie dižkoki ne vien kļuvuši vecāki, bet arī pieņēmušies garumā un resnumā. Diemžēl daži koki, kas zaļoja vēl pirms 30 gadiem, tagad jau beiguši savu mūžu. Tāpat koku sugu samērs mūsu mežos šajā laikā mainījies. Visbeidzot, notikušas pārmaiņas gan mežsaimniecībā, gan koksnes izmantošanā. Par to visu mums bija jāpastāsta, un esmu pārliecināts, ka pats Jānis Baltvilks šādus labojumus būtu tikai atbalstījis.”

Arī ilustrācijas piedzīvojušas pārmaiņas – tās ir papildinātas un pārzīmētas, lai nekā netrūktu no autora ieceres, ko iepriekš padomju laika izdevumā cenzēja. Jaunā izdevuma dizainu veidojis un attēlus digitāli atsvaidzinājis mākslinieka dēls Tomass Folks.

Edgars Folks (1951) darbojas glezniecībā, plakātu mākslā, lietišķajā grafikā un grāmatu ilustrācijā (vairāk nekā simt grāmatu ilustrāciju autors). Viņa dabas motīvu gleznojumos vispievilcīgākais ir tieši nedabiskais, sirreālais. Ilustrācijās nav nekā maiga vai sentimentāla, smalki izzīmētās detaļas ņirb gar acīm, bet attēlotie varoņi bieži vien raugās tieši skatītājā pašpārliecināti un diezgan neganti. Mākslinieks dzīvo dziļos laukos un cīnās ar savvaļas fazāniem.

Grāmata ir gan vērtīgs uzziņu avots – skaidrā, bērniem saprotamā valodā rakstītie teksti strukturēti tematiskās nodaļās par izplatītākajām koku sugām Latvijā –, gan intriģējošu attēlu kolekcija. Ilustrācijās var lietišķi pētīt visādus sīkumus un sekot līdzi tēlainiem vizuāliem stāstiem. Vienlaikus savus stāstus par dažādiem kokiem stāsta rūpīgi izvēlētas latviešu tautasdziesmas katras nodaļas ievadā.

 

Grāmata ir pieejama visās Jāņa Rozes grāmatnīcās

Līdzīgas ziņas