LRS literatūras laikraksta „konTEKSTA” septītais (oktobra) numurs

Inga Ābele kā mākslas darbs. No autores harizmas iespaidojušies gan fotogrāfs Gints Ivuškāns, gan sarunas biedrs Pauls Bankovskis un pēc intervijas „Uzrakstīšu, kas jāuzraksta”, tapa rakstnieces portrets, bet ne tikai – tā ir Paula Bankovska ekspresija par radošā procesa kopā saplūsmi ar Visumu.

Sadaļā „Skats” iekļauti raksti par beidzamajā laika uzliesmojošām tēmām. Par Arno Jundzes aktualizēto autora radošā darba samaksas jautājumiem turpina un savu viedokli pauž Haralds Matulis esejā „Kā samaksāt autoram”. Inga Žolude atspoguļo ļoti būtisko Baltijas valstu Rakstnieku savienību delegāciju tikšanos š.g. 11. septembrī Rīgā. Linda Zulmane informē par Egona Līva piemiņas balvas „Krasta ļaudis” ceremoniju un šī gada laureātiem. Galveno balvu ieguva Andra Manfelde par romānu „Virsnieku sievas”. Laikraksta redakcija piepulcējas rakstnieces sveicēju pulkam! Savukārt laikraksta redaktora slejā Sandras Ratnieces rakstā „Uzkrāt garīgo bagāžu ziemai” laikraksta lasītājs, iespējams, uzzinās ļoti priecīgu ziņu, proti, no oktobra sākuma 2018. gada laikraksta „konTEKSTS” numurus varēs abonēt Latvijas Pasta nodaļās.

Oktobra numurs vairākkārt ietiecas Kurzemes novadā, piemēram, jau pieminētā Egona Līva piemiņas balva, savukārt dzejas sadaļā šoreiz pārstāvētas divas dzejnieču paaudzes, kurām arīdzan vistiešākā saistība ar Liepāju: Guntas Šnipkes un jaunās dzejnieces Elīnas Kuples – Salvadores dzeja. Vēl par Kurzemes savdabību uzzināsim Kristapa Vecgrāvja rakstā „Dažas piezīmes par domājamo kuršu valodu” un Kristīnes Ilziņas recenzijā par Baibas Šuvcānes grāmatu „Lībiešu krasts” (Latvijas Mediji). Ieva Balode informatīvajā rakstā „Rakstnieku un tulkotāju mājas starptautiskā sadarbība” kārtējo reizi apliecina Ventspils Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas nozīmību starptautiskā mērogā.

Šī numura prozas darbi reprezentē divas atšķirīgas mentalitātes – latvisko un irākiešu, proti, publicēts Lienītes Mednes-Spāres stāsts „Atslēga” un Abāsa Hidera romāna „Pļauka” fragments Silvijas Ģibietes tulkojumā.

Sadaļā „Kritika”, kā vienmēr, ietvertas recenzijas gan par oriģinālliteratūras, gan cittautu literatūras grāmatām. Šoreiz rubrikā „Viedokļi” publicēts Sandras Ratnieces un Agijs Ābiķes-Kondrātes viedoklis par igauņu autores Kai Ārelaides savdabīgo romānu „Pilsētu dedzināšana” (Lauku Avīze). Savukārt rubrikā „Saruna par valodu” Guntis Berelis, Zigurds Skābardis un Vents Zvaigzne izvēlējušies provokatīvu tēmu, proti, par latviešu „rupjajiem” vārdiem literatūrā un ikdienas valodā, un tā vēsturisko esmi jau dainās.

Atvērums „Literatūra bērniem un pusaudžiem” turpina Nr. 4 iesākto tradīciju iepazīstināt ar latviešu bērnu un pusaudžu literatūras autoriem un publicējot arī darba fragmentus. Oktobra numurā lasāms Arno Jundzes darba „Šušnirks un pazemes bubuļi” atraktīvais fragments. Neiztrūkstoša vienība ir rubrika „Vērtē lasītās”, kurā pauž viedokli jaunā lasītāju paaudze. Alberts Roze (12 gadi) izsaka vērtējumu Arno Jundzes grāmatai „Kristofers un Ēnu ordenis” (Zvaigzne ABC), līdz ar to pierādot, ka literatūra nenoveco ne arī pēc diviem vai desmit gadiem. Austras Gaigalas recenzijā „Omlete uz jumta jeb vides aizsardzības detektīvs” uzzinām par Māra Runguļa jauno grāmatu „Sikspārnis” (Pētergailis), bet rubrika „Literatūra pasaulē” šoreiz par Zviedrijas autoru Jākobu Vegēliusu un viņa romānu „Kapteiņa pērtiķis”. Autors viesojās Rīgā, un šo brīdi nepalaida garām Arno Jundze, kurš tikās ar autoru, līdz ar to lasītājs gūs plašāku ieskatu gan par autoru (Arno Jundzes skatījums), gan arī par romānu (Sandras Ratnieces recenzija).

Pēdējā laikraksta lappusē „Atslodzei” ielūkosimies rakstnieku iemīļotas vietas „NicePlace” mājīgajā gaisotnē. Savukārt Guntis Berelis ciemojas pie rakstnieces Ilzes Jansones(rubrika „Darbistabā”), bet rubrikas „Es lasu” viesis ir latviešu smagā roka grupas Skyforger (latviski – Debesu kalējs) līderis Pēteris Kvetkovskis.

LRS laikraksta “konTEKSTS” Nr. 7 (2017. gada oktobra numurs) nopērkams visos lielākajos grāmatnīcu tīklos. Cena: 1.50 EUR.

Laikraksta izdošanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Laikraksta sadarbības partneri: veikalu tīkli „Jānis Roze”, „Zvaigzne ABC”, „Jumava”, „Globuss” un „Latvijas Grāmata”, „Valters un Rapa”, „NicePlace”, galerija „Istaba”.

Informatīvi atbalsta „Radio NABA” un „Ubi Sunt”.

 

 

Līdzīgas ziņas

Jaunumi Lasām kopā ar Eiropu Publicēts: 22. March, 2024