LRS literatūras laikraksta „konTEKSTA” astotais (novembra) numurs

Laikraksta „konTEKSTS” novembra numura intervija ir ar dzejnieci, dramaturģi un prozaiķi Māru Zālīti. Rakstnieču Māras Zālīte un Ingas Žoludes saruna ir atklāta gan par dzīvi, sadzīvi, literatūru, gan par radošo procesu. Māras Zālītes secinājums skan viedi: „Būtiskais ir tas, kas ar mums notiek garīgi.”

Sadaļā „Skats” Arno Jundze redaktora slejā un Sandra Ratniece rubrikā „Aktuāli” fiksē dažādus Latvijas un pasaules literatūras notikumus, kas oktobrī patīkami pārsteiguši un iepriecinājuši, piemēram, piešķirtā Ojāra Vācieša prēmija un Baltijas Asamblejas balva, bet Egīls Venters esejā „Novembra odi” ir ironisks un apspēlē mūsdienu sabiedrības kontekstā Fjodora Dostojevska savulaik pausto frāzi: „Viena taisnība – nav taisnības.”

Literatūrzinātniece Dzidra Vārdaune šobrīd strādā pie Māra Čaklā Rakstu sakārtošanas. Drīzumā tiks izdots 1. sējums. Milzīgā apjoma dēļ arī daļa nepublicēto dzejoļu palika ārpus Rakstiem, daži no tiem pirmpublicējumu piedzīvo laikrakstā „konTEKSTS”. Otru dzejas lapu piepilda skaniskā Elīnas Līces dzeja.

Prozas lapās savus jaunākos tekstus piedāvā Arvis Kolmanis un Pauls Bankovskis. Novembra numurā publicēts Arvja Kolmaņa stāsts „Ekskursija” un Paula Bankovska topošā romāna „Pasaules vēsture” fragments „Pavasaris Vāczemē”, un teksts, kā jau rakstniekam tas ierasts, tiek papildināts ar zīmējumu, protams, Paula Bankovska zīmējumu.

Kritikas sadaļu atklāj „Saruna par tekstu”. Kristīnes Ilziņas, Alda Vēvera un Paula Bankovska sarunas iemesls ir Arno Jundzes romāns „Sarkanais dzīvsudrabs” (Dienas Grāmata), kas izdots sērijā „MĒS. Latvija, XX gadsimts”. Savukārt rubrikā „Viedokļi” iekļautas divas grāmatas: provokatīvais, taču šobrīd tirdzniecības vietu TOP līderis ir apgādā „Zvaigzne ABC” izdotais Karīnas Račko romāns „Saplēstās mežģīnes” (Sandra Ratniece, Arno Jundze) un izdevniecības „Dienas Grāmata” sarūpētais Sergeja Loiko romāns „Reiss” (Kristīne Ilziņa, Guntis Berelis). Bet par „Jāņa Rozes apgādā” tulkoto Jevgeņija Vodolazkina romānu „Aviators” savas pārdomas raksta Ieva Kolmane.  Nepaliek nepamanītas arī neveiksmes: par Ginas Viegliņas-Vallietes romānu „Rainis un viņa mātes” („Jumava”) bargu, bet taisnīgu kritiķa tiesu spriež Linda Kusiņa, Māras Ozolas romānus „Ala” un „Cietoksnis” („Jumava”) izvērtē Jūlija Dibovska un Poļinas Žerebcovas stāstu krājumā „Smalkais sudraba pavediens” („Jumava”) iedziļinājusies Austra Gaigala.

Atvērumā „Literatūra bērniem un pusaudžiem” publicēti „Aicinājuma” konkursa 1. grupas uzvarētāju Elzas Martinovas, Alberta Rozes un Kristīnes Ārentes prozas fragmenti, kā arī rubrikā savu viedokli par Dzintara Tilaka grāmatu „Čomiņš” (Zvaigzne ABC”) pauž desmitgadniece Linda Rolle. Protams, lasītāji tiek iepazīstināti arī ar jaunākajām grāmatām. Šoreiz par Valda Rūmnieka krājumu „Laika spēles” („Zvaigzne ABC”) izsakās Austra Gaigala un par Paula Bankovska stāstiem „Kur pazuda saimnieks?” („Liels un mazs”) raksta Sandra Ratniece, piebilstot, ka recenzija par šo grāmatu pēc būtības var atrasties jebkurā citā laikraksta lappusē.

Sadaļā „Procesi” laikraksts aizsāk jaunu rubriku „Muzejā”, un pašsaprotami, ka pirmo Inga Žolude apmeklēja tikko renovēto J. Akuratera muzeju. Savukārt par tikko godalgoto Silvijas Radzobes pētījumu „„Kosmopolītu” lieta un Aleksandrs Čaks” viedokli pauž Ieva Kalniņa. Viena „Procesu” lappuse veltīta Latgales reģionam, proti, Ilgas Šuplinskas raksts „Starptautiskās latgalistikas konferences” ir vēsturisks ekskurss latgalistikas pētniecības desmitgades vēsturē un tās kontekstā vēl tālākā pagātnē, bet Bārbala Simsone emocionāli iedziļinājusies Rēzeknē izdotajās grāmatās, kas lielākoties ir rakstītas latgaliski.

Pēdējās laikraksta lappuses „Atslodzei” rubrikā „Darbistabā” Gunta Bereļa viesis ir bērnu un pusaudžu iemīļots grāmatu autors Māris Rungulis, bet Laimdota Ločmele rubrikā „Es lasu” iztaujā kordiriģentu Edgaru Vītolu.

LRS laikraksta “konTEKSTS” Nr. 8 (2017. gada novembra numurs) nopērkams visos lielākajos grāmatnīcu tīklos. Cena: 1.50 EUR.

Laikraksta izdošanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Laikraksta sadarbības partneri: veikalu tīkli „Jānis Roze”, „Zvaigzne ABC”, „Jumava”, „Globuss” un „Latvijas Grāmata”, „Valters un Rapa”, „NicePlace”, galerija „Istaba”.

Informatīvi atbalsta „Radio NABA” un „Ubi Sunt”.

 

Līdzīgas ziņas

Jaunumi Lasām kopā ar Eiropu Publicēts: 22. March, 2024