Apgādā “Jumava” iznācis Egona Līva romāns “Velnakaula dvīņi”

Apgādā “Jumava” iznācis Egona Līva romāns “Velnakaula dvīņi”. Egons Gūtmanis, pazīstams ar pseidonīmu Egons Līvs (dzimis 1924. gada 31. augustā Rīgā, miris 1989. gada 1. aprīlī) ― latviešu rakstnieks un kinoscenārists. Rakstījis galvenokārt par zvejnieku dzīvi un darbu; vairāku  filmu scenārija autors, tajā skaitā 1964. gadā uzņemtajai filmai “Kapteinis Nulle”.

Pirmā publikācija ―  stāsts “Cīruļu putenī” publicēts 1959. gadā Liepājas laikrakstā “Komunists”. Rakstnieka spalvai piederīgi pieci stāstu krājumi, romāns “Velnakaula dvīņi”, kā arī deviņi kinoscenāriji. Populārākie no tiem “Parāds mīlestībā”, “Akmeņainais ceļš”, “Nakts bez putniem”.  E. Līvs ir rakstnieku savienības biedrs kopš 1963. gada.

Romāna “Velnakaula dvīņi” darbība norisinās Kurzemes jūrmalā Otrā pasaules kara izskaņā. Galvenais varonis Kaspars Velnakauls pēc tipāža ir izteikts individuālists, kurš ir gatavs cīnīties pret visiem, lai tikai viņa bērni ― jaundzimušie dvīnīši, kas tikko palikuši bez mātes ― būtu pasargāti un mīlēti.

“Atceros, ka toreiz, pēc grāmatas “Velnakaula dvīņi” pirmpublicējuma triumfālajiem panākumiem, kāda tā laika izdevniecība ieteica Egonam Līvam uzrakstīt arī romāna otro daļu.

Uz ieteikumu rakstnieks kā atklātības brīdī izsaucās: “Pie velna, nevaru iedomāties Kasparu padomijā!””

Ēriks Kūlis

Grāmatu var iegādāties visās Latvijas grāmatnīcās.

 

Līdzīgas ziņas