FANTĀZIJA, PIEDZĪVOJUMI UN NEPARASTAS FOTOGRĀFIJAS

Jau pirms trim gadiem Latvijas grāmatnīcās nonāca izdevums, kas pievērsa pat rūdītāko lasītāju vērību sava neparastā noformējuma dēļ. Romāna vāku rotāja melnbalta fotogrāfija, uz kuras redzamā meitenīte, šķiet, karājās gaisā; arī grāmatas iekšlapās bija atrodamas līdzīgas mazliet spocīgas ilustrācijas, bet sarkanbrūni pelēkās krāsās ieturētais noformējums radīja mazliet mistisku gaisotni. Rensoma Rigsa romāns “Mis Peregrīnes nams brīnumbērniem” kopš 2013. gada piedzīvojis ne tikai abu pārējo triloģijas daļu – “Pilsēta bez dvēseles” (Latvijā pērn) un “Dvēseļu krātuve” (Latvijā tikko) iznākšanu – bet arī izcilā režisora Tima Bērtona uzņemto filmu pēc pirmās daļas motīviem. Par ko tad vēsta šī triloģija, kas izceļas ar neparastu noformējumu un ieguvusi popularitāti visā pasaulē?

Grāmatas galvenajam varonim Džeikobam ir sešpadsmit gadu, un viņš sevi uzskata par gluži parastu tīni. Tiesa gan, viņam ir mazliet savāds vectēvs, kurš mēdz stāstīt dīvainus stāstus par savu bērnību – tajos parādās bērni ar pārdabiskām spējām, briesmoņi un citas neierastas parādības. Džeikobs šos stāstus vienmēr uzskatījis par pasakām. Taču viss mainās brīdī, kad ar vectēvu notiek nelaime un Džeikobam jādodas ceļā, lai uzmeklētu vectēva bērnības namu un izdarītu ne vienu vien šausminošu atklājumu. Nams atrodas uz salas Velsas piekrastē, un no tā pāri palikušas ir tikai drupas, taču šajās drupās joprojām mīt kaut kas dzīvs… Kas īsti ir bērni ar pārdabiskajām spējām no vectēva stāstiem? Vai iespējams, ka astoņdesmit gadus pēc vectēva bērnības gadiem viņi joprojām ir tur un joprojām ir bērni? Kas ir noslēpumainā mis Peregrīne? Kurp aizvedīs Džeikoba meklējumi?

Autors ved lasītājus aizraujošā piedzīvojumā trīs grāmatu garumā, stāstu dāsni papildinot ar mazliet šerminošajām fotogrāfijām, kurās redzami pārdabiskie “brīnumbērni”. Lasītāju sagaida cīņas, bēgšana, pakaļdzīšanās, perfekti izstrādāts galvenā ļaundara tēls un daudz, daudz neparastu būtņu. Sarežģītajā, dēku un briesmu pilnajā ceļā Džeikobs no egocentriska pusaudža veidosies par jaunieti, kuram rūp tas, kas notiek apkārt un kurš spēs upurēties, lai glābtu draugus.

Triloģiju atzinīgi novērtējuši arī Latvijas grāmatu blogeri un literatūrkritiķi. “Interesanti un aizraujoši sarakstīta, stāstam pievienotās fotogrāfijas palīdz lasītājam iedzīvoties notiekošajā. Noteikti iesaku izlasīt. Uzzināsiet, ka pasaule nebūt nav tāda, kāda tā izskatās. Jo mēs citādo lielākoties esam gatavi nostumt malā un pie izdevības aizmirst pavisam,” raksta blogeris Ints Valcis, bet rakstniece un kritiķe Ieva Melgalve atzīst: “Kā jau labai bērnu-pusaudžu-pieaugušo grāmatai pienākas, “Mis Peregrīnes nams brīnumbērniem” ir lasāms vairākos līmeņos – atkarībā no tā, kas nu ir sirdij tuvāks.”

Pieejama arī e-grāmata.

Triloģijas pirmo daļu no angļu valodas tulkojusi Vanda Tomaševiča, otro un trešo – Ligita Lukstraupe.

Līdzīgas ziņas