LRS laikraksta “konTEKSTS” 2018. gada Nr. 8 (17) augusta numurs

Laikraksta „konTEKSTS” redakcija turpina pārsteigt lasītājus un izkāpj no ierasto lappušu izkārtojuma komforta zonas!  Tas pats un tomēr citāds ir augusta numurs! Vizuāli esam tie paši, arī numura „Saruna” turpina 1. lappuses tradīciju. Šoreiz Sandra Ratniece par darāmībām, kā teic pats rakstnieks un publicists, iztaujā Ēriku Hānbergu. 2. lappusē turpinās jau pagājušajā numurā iesāktā Gundegas Repšes rubrika „Domu dūmi”, šoreiz lasāmas rakstnieces pārdomas nule izskanējušo Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku noskaņās. Kā vienmēr tiešs ir Guntis Berelis, kura redaktora slejas nosaukums komentārus neprasa – „Kritiķa rēgs pār literatūru”, bet Osvalda Zebra pārdomas esejā „No burbuļa iztagoties” ietiecas pa-dalīšanās un uzticēšanās kategorijās.

Taču, pāršķirot sarunu, lasītājs apmulst, jo nav ierastās dzejas un prozas atvērumu kārtības. Tāpat kā viss kultūrā, arī literatūrā norit mijiedarbībā, to atspoguļojam arī laikrakstā: proza mijas ar dzeju, tādējādi tekstam ar tekstu sabalsojoties vienā ritmā, ne žanru nošķirtībā. Šajā numurā Ingas Gailes dzeja mijas ar Janas Veinbergas prozu, Sandras Vensko dzeja savukārt mijas ar Sergeja Moreino prozu. Bet laikraksta pašā viducī no augusta numura būs „Numura tēma”. Tā kā augusts vēl joprojām ir atvaļinājumu un laiskošanās laiks, redakcija nolēma piedāvāt mūžam diskutablo, viedokļu pretņu un sadures tēmu „Izklaides literatūra”. Atvēruma centrālais raksts ir rakstnieka un kritiķa Gunta Bereļa diskusija par izklaides literatūru ar literatūrzinātnieci Janīnu Kursīti, ārsti Daci Matuli un psihoterapeitu Viesturu Rudzīti. Neiztrūkst arī citu, ne mazāk intriģējošu šīs tēmas apspēļu. Minēsim tikai rakstu nosaukumus (autori pagaidām uzlikuši maskas un atklāsies tikai „konTEKSTA” lasītājiem): „Brontozauri un kuģis”, „Ne(ap)maldīties sieviešu romānos”, „Izklaides literatūras divas sejas”, un, protams, neiztikt arī bez atklāsmēm par izklaides literatūras lasīšanas paradumiem.

Kritikas sadaļā šoreiz divi recenziju pāri rubrikā „Viedokļi”: Kristīne Ilziņa un Pauls Bankovskis reflektē par Andra Akmentiņa romānu „Skolotāji”, savukārt Arno Jundze un Egīls Venters – par Haralda Matuļa debiju prozā „Vidusšķiras problēmas”. Protams, numurā publicētas arī citas recenzijas, kas apskata gan oriģinālliteratūru, gan arī tulkotās grāmatas.

Sadaļā „Bērniem un jauniešiem” publicēts (vismaz „konTEKSTA” kontekstā) jaunākā autora teksts, kas ievietots pilnībā, proti, „Aicinājuma” prozas 1. grupas līdera trīspadsmitgadīgā Alberta Rozes stāsts „Noslēpumainais atgadījums operā”.  Turpat blakus lasāma Austras Gaigalas recenzija par Aivara Kļavja triloģijas

pusaudžiem «Ceļš uz nezināmo zemi» otro romānu «Bēgšana no čūsku valstības». Protams, neizpaliek arī citas bērnu un jauniešu literatūras aktualitātes.

Sadaļā „Procesi” ir intervija ar Mariju Plataci, kuras grāmata „Platās acis” („Mansards”) turpina vēstures līkloču un atmiņu virtenes. Kā vienmēr, top vētīta arī literatūrpētniecība un kritika par kritiku.

Laikraksta koncepta maiņa skārusi arī pēdējo lappusi. Turpmāk reizi ceturksnī publicēsim grāmatnīcu trīs mēnešus aptverošu topu, un trīs kritiķi vērtēs trīs tajā iekļuvušas grāmatas. Daļa pirktāko grāmatu klāsta jau recenzēta laikraksta iepriekšējos numuros, tāpēc šoreiz vērtēšanai piecu tintnīcu jeb ballu sistēmā tika izvēlētas grāmatas, kas vēl nav atspoguļotas „konTEKSTA” lappusēs.

LRS laikraksta „konTEKSTS” Nr. 8 (17) – 2018. gada augusta numurs – nopērkams visos lielākajos grāmatnīcu tīklos. Cena: 2.00 EUR. Abonēšanā „Latvijas Pastā” laikraksta numurs pieejams par 1.50 EUR. Abonēšanas indekss vēl joprojām ir 2151.

Laikraksta izdošanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Laikraksta sadarbības partneri: veikalu tīkli „Jānis Roze”, „Zvaigzne ABC”, „Jumava”, „Globuss” un „Latvijas Grāmata”, „Valters un Rapa”, „NicePlace”, galerija „Istaba”.

Informatīvi atbalsta „Radio NABA” un „Ubi Sunt”.

Līdzīgas ziņas