LRS laikraksta “konTEKSTS” 2018. gada Nr. 9 (18) septembra numurs

Laikraksta “konTEKSTS” septembra numurs ir īpašs – Dzejas dienu numurs, 20 lpp. biezs, bet iegādājams par jau ierasto cenu – 2.00 EUR; publicēta arī Dzejas dienu programma! Dzejas dienu noskaņas virmo arī Edvīna Raupa redaktora slejā, un numura saruna ir ar dzejnieku Leonu Briedi, kurš esejā “Pro vita sua” runā par Dzejnieka sūtību, savukārt Gundegas Repšes rubrikas “Domu Dūmi” eseja komentārus neprasa: “Tukšie vārdi”.  LRS priekšsēdētājs Arno Jundze rakstā “Ar mērķi un vīziju” atklāj Dzejas dienu kā mūsdienīga starptautiska festivāla kodus.

Laikrakstā publicēti Dzejas dienu viesu – lietuviešu (Toma Venclova (P. Brūvera atdzejas pirmpublicējums), Giedres Kazlauskaites un Jurgitas Jasponītes (I. Brūveres atdzeja)) un igauņu (Haso Krulla (G. Godiņa atdzeja), Igora Kotjuha (V. Ernštreita atdzeja), Veronikas Kivisillas (M. Grīnbergas atdzeja) – dzeja, kā arī viņu atbildes uz laikraksta autoru lapās ierastajiem trīs jautājumiem. Oriģināldzeju laikraksta septembra numurā pārstāv Andras Manfeldes un “Aicinājuma” visu vecumu grupu laureātu dzejoļi. Edvīna Raupa atdzejā publicēta izcilās Bolīvijas dzejnieces Pauras Rodrigesas Leitonas dzeja. Jaunās rubrikas “Numura tēma” centrā, protams, ir Dzejas dienas. Tajā Edvīns Raups iztaujā jaunos horeogrāfus Agati Bankavu, Rūdofu Gediņu un Dimitriju Gaitjukeviču par viņu attiecībām ar dzeju un deju topošajā Nacionālā teātra izrādē “Visas manas vājības ir tavas lūpas”. Savukārt Māris Salējs runā par RMM izveidoto izstādi “Rīgas pieraksts dzejā”. “Darbistabā” viesojas dzejniece Ērika Bērziņa, kura šogad jau piecpadsmito reizi organizē tautā iemīļotu Dzejas dienu pasākumu “Ceļojums ar dzejniekiem”.

Prozas lapās lasāmi Ērika Hānberga teksti no pierakstu mapes un topošās grāmatas, kā arī Egīla Ventera topošā romāna fragments.

Arī Kritikas sadaļā recenzētas tikai dzejas grāmatas: Madaras Gruntmanes “Dzērājmeitiņa” (Neputns), Elīnas Līces “Redzu” (NT Klasika), Voldemāra Zariņa “Jāizdomā brīvība” (Pētergailis), Sergeja Timofejeva “Replika” (Orbīta), Konstantina Kavafja “Dzeja” (Neputns), Marijas Briedes-Makovejas “Blāzma” (autorizd.).

Sadaļā “Bērniem un jauniešiem” publicēts Aivara Kļavja triloģijas “Ceļš uz nezināmo zemi” trešās grāmatas “Asinis uz dzintara” fragments un Austras Gaigalas recenzija par Dženiferas Nīvenas grāmatu “Mūsu spožās dienas” (Zvaigzne ABC). Protams, neizpaliek arī jaunāko kritiķu rubrika “Vērtē lasītājs”.

Sadaļā “Procesi” Renāte Punka rakstā “Ko izdod un lasa mūsu kaimiņi?” analizē Lietuvas un Igaunijas lasīšanas un grāmatu izdošanas paradumus, kā arī publicētas vairākas recenzijas par grāmatas, kas veido gan literatūras, gan kultūras procesu kopumā.

LRS laikraksta “konTEKSTS” Nr. 9 (18) – 2018. gada septembra numurs – nopērkams visos lielākajos grāmatnīcu tīklos. Cena: 2.00 EUR. Abonēšanā “Latvijas Pastā” laikraksta numurs pieejams par 1.50 EUR. Abonēšanas indekss vēl joprojām ir 2151.

Laikraksta izdošanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Laikraksta sadarbības partneri: veikalu tīkli “Jānis Roze”, “Zvaigzne ABC”, “Jumava”, “Globuss” un “Latvijas Grāmata”, “Valters un Rapa”, “NicePlace”, galerija “Istaba”.

Informatīvi atbalsta “Radio NABA” un “Ubi Sunt”.

 

 

 

Līdzīgas ziņas