Eiropas Rakstnieku padomes Ģenerālā asambleja Rīgā

Šī gada 3. un 4. jūnijā Rīgā pēc Latvijas Rakstnieku savienības uzaicinājuma notika Eiropas Rakstnieku padomes (EWC – European Writers’ Council) ģenerālā asambleja. Tā pulcēja rakstnieku organizāciju pārstāvjus no vairākiem desmitiem Eiropas valstu.
Eiropas Rakstnieku padome ar centru Briselē ir nozīmīgākā Eiropas rakstnieku organizācija un apvieno daudzu vecā kontinentu valstu rakstnieku un tulkotāju profesionālās organizācijas. Plašākai publikai EWC zināma kā daļa no konsorcija, kurš nodrošina ikgadējo Eiropas Savienības balvu literatūrā, ko pasniedz jauniem un talantīgiem autoriem. Pateicoties EWC iniciatīvām, balva pastāvēs arī turpmākajos desmit gados. Tas, vai balvu saņems arī latviešu autori, ir vistiešākajā mērā atkarīgs no Latvijas Rakstnieku savienības līdzdalības šajā organizācijā. Jāpiebilst, ka balva pēdējo gadu laikā ir piedzīvojusi daudzas pozitīvas pārmaiņas un tagad ir daudz vairāk orientēta uz to, lai laureātu darbi nonāktu arī pie citu Eiropas valstu lasītājiem. Ir ieceres, ka laureātu darbi tiks prezentēti Eiropas grāmatu tirgos.
Tāpat EWC darbojas kā galvenais rakstnieku tiesību politiskais lobijs Briselē. Īpaši redzama ir organizācijas darbība autortiesību jomā, beidzamajos gados izcīnot niknas kabinetu cīņas saistībā ar, piemēram, e-grāmatu publiskā patapinājuma tiesībām. Tāpat EWC cenšas attīstīt citas darbības jomas. Ģenerālā asambleja risināja organizatoriskus jautājumus (statūti, valdes vēlēšanas). Par jauno EWC prezidentu tika ievēlētā vācu rakstniece Nina Gerge, rumāņu kritiķis Daniel Cristea-Enache kļuva par viceprezidentu, valdē darbosies profesors Markku Löytönen (Somija), dzejniece Ružica Cindori (Horvātija), Alena Makouskaya (Baltkrievu neatkarīgās rakstnieku organizācijas projektu vadītāja).
Galvenais ieguvums Latvijai bija tas, ka Rīgā viesojās vairāki desmiti Eiropas rakstnieki un dzejnieki. Daudzi no viņiem par Latviju pirms tam nezināja neko, tomēr Vecrīgas burvība un Gaismas pils apmeklējuma iespaidi bija tik spilgti, ka tie acīmredzami izpaudīsies gan literārajos darbos, gan arī turpmākos braucienos uz Latviju. Jāpiebilst, ka viesi dāvināja savas grāmatas LNB Tautas grāmatu plauktam. Visas EWC aktivitātes notika par galvenokārt šīs organizācijas un Latvijas Rakstnieku savienības līdzekļiem, no Latvijas valsts līdzekļi ģenerālajai asamblejai netika lūgti.

Arno JUNDZE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Līdzīgas ziņas

Jaunumi Lasām kopā ar Eiropu Publicēts: 22. March, 2024