LRS literatūras laikraksta „konTEKSTA” devītais (decembra) numurs

Decembris ir Prozas lasījumu mēnesis, arī „konTEKSTS” piedāvās ieskatu Prozas lasījumu viesu – igauņu rakstnieces Mārjas Kargo (romāna „Stikla bērns” fragments, tulkojusi Maima Grīnberga) un lietuviešu autora Toma Vaisetas (romāna „Orfejs, ceļojums turp un atpakaļ” fragments, tulkojusi Dace Meiere)  daiļradē. Savukārt rubrikās „Redaktora sleja” un „Eseja” tiek meklētas variācijas diviem literārā procesa atspoguļojuma nosaukumiem – Inga Žolude improvizē par Prozas lasījumiem, bet Māra Bērziņa Gūtenmorgenam rūp vārda konteksts konteksts.

Dzejas sadaļā publicēta atdzeja, proti, Latvijas krievu dzejnieku atdzejas pirmpublicējumi. Vija Laganovska atdzejojusi Oļega Zolotova (1963–2006) dzeju, bet Sergejs Moreino un Alda Barone talantīgā sešpadsmit gadus jaunā dzejnieka Vasilija Karasjova dzeju.

Šoruden viens pēc otra tika izdoti augstvērtīgi pētījumi literatūrzinātnē (Līvija Volkova „Rūdolfa Blaumaņa pašatklāsme” (Zinātne), Gundega Grīnuma „Viņpus Alpiem. Rainis un Aspazija Kastaņolā. Jaunatklāti tuvplāni” (Mansards) u.c. Līdz ar to Guntim Berelim nebija šaubu, ka uz sarunu jāaicina izcilā literatūrzinātniece Līvija Volkova (numura saruna „Blaumanis ir bezgalīgs”). Savukārt rubrikas „Saruna par tekstu” rakstā „Kastaņolas tuvplāni trīs personību dzīvēs” literatūrzinātnieki Jānis Zālītis, Raimonds Briedis un Sandra Ratniece pauž domas par Gundegas Grīnumas pētījumu. Protams, gan kritikas, gan procesu sadaļā lasītāji varēs iepazīties arī ar citu pētījumu apskatiem un analīzēm.

Laikraksts „konTEKSTS” ne vien rūpējas par dzejas un prozas debijām, bet arī dod iespēju debitēt jaunajiem kritiķiem, literatūrzinātniekiem. Līdz šim publicētas četras kritikas debijas (šajā skaitā nav iekļauti īsrecenzijas un bērnu viedokļi), bet tās īpaši neizcēlām. Kopš šī numura, pēc lasītāju ieteikuma, līdzīgi kā prozas un dzejas lapās, liekam norādi „Debija”. Decembra numurā kritikas debijas ugunskristības piedzīvo Kristiānas Šukstas recenzija „Nopietni temati pieejamā formā” par Kristofa Onodibio romānu „Ienirt” (Zvaigzne ABC). Kā ikreiz apskatīta arī oriģinālliteratūra un cittautu literatūra.

 

Atvērumā „Literatūra bērniem un pusaudžiem” Evita Hofmane piedāvā ekskluzīvu satikšanos ar franču autoriem Polu Beornu un Silēnu Edgāru, kuru radošo rokrakstu latviešu lasītāji iepazina pusaudžu romānā „14 – 14” (Jāņa Rozes apgāds). Austra Gaigala recenzijā „Galīgi trakas grāmatiņas!” ieskatījusies Agneses Aizpurites veikumā, bet rubrikā „Lasītājs vērtē” četrpadsmitgadīgais Rūdis Otomārs Gaigals izsaka viedokli par Miloša Kratohvīla grāmatu „Punktnieki” (Pētergailis). Ziemas periods ir īstais laiks pasaku stāstīšanai un lasīšanai, tādēļ Sandra Ratniece rakstā „Mazas impresijas par literāro pasaku” piedāvā ekskursu literārās pasakas vēsturē.

Ierasts, ka rubriku „Darbistabā” veido Guntis Berelis. Šajā numurā rakstnieks nokļuvis rubrikas „Darbistabā” ierakumu pretējā pusē: pie Gunta Bereļa viesojas Sandra Ratniece. Noslēdzošo laikraksta materiālu sagatavojusi Ilze Jansone, kura rubrikā „Es lasu” par lasīšanu un literatūras procesu iztaujā teologu Juri Cālīti.

LRS laikraksta “konTEKSTS” Nr. 9 (2017. gada decembra numurs) nopērkams visos lielākajos grāmatnīcu tīklos. Cena: 1.50 EUR.

Laikraksts ar prieku paziņo, ka VAS “Latvijas Pasts” abonēšanas tīklā – kā pasta nodaļās, tā arī portālā abone.pasts.lv – ir pieejams ikmēneša literārais laikraksts “konTEKSTS”. Abonēšanas indekss ir 2151. Laikraksts abonentiem tiek piedāvāts par izdevīgu cenu – 1,50 EUR par numuru. No 2018. gada tirdzniecības vietās laikraksta cena būs 2.00 EUR.

Laikraksta izdošanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Laikraksta sadarbības partneri: veikalu tīkli „Jānis Roze”, „Zvaigzne ABC”, „Jumava”, „Globuss” un „Latvijas Grāmata”, „Valters un Rapa”, „NicePlace”, galerija „Istaba”.

Informatīvi atbalsta „Radio NABA” un „Ubi Sunt”.

 

 

Līdzīgas ziņas