LRS laikraksta “konTEKSTS” 2018. gada Nr. 7 (16) jūlija numurs

Guntis Berelis numura sarunā “Dzīvā dzīve un  dzīvā literatūra” iztaujā literatūrzinātnieci, šī gada Latvijas Literatūras speciālbalvas  ieguvēju Gundegu Grīnumu, un protams, saruna rit ap Raiņa un Aspazijas pētniecību.  Otrajā lapā turpmāk būs divas eseju telpas, viena no tām ar rubrikas nosaukumu „Domu dūmi” būs rakstnieces Gundegas Repšes pārziņā. Šoreiz esejā „Ticēt / uzticēties tekstam” rakstniece runā par rakstnieka attiecībām ar autobiogrāfiskumu. Savukārt Evas Mārtužas esejā „Rakstniecība nav niķīgu bērnu smilšu kaste” akcentē rakstniecību kā pastāvīgu un pilnvērtīgu nozari, kas veicina gan valodas saglabāšanos, gan tautas garīgo labklājību. Bet sadaļā „Procesi” rakstniece Rudīte Kalpiņa, kura klāt bijusi gan leģendārajā 1988. gada 1. un 2. jūnija Latvijas PSR Rakstnieku savienības valdes plēnumā, gan arī tikko pēc 30 gadiem notikušajā, ir tieša un rakstā „Formāls ķeksīša pasākums” pauž savas domas par pasākumu, kas nodēvēts par Radošo savienību plēnumu.

Dzejas atvērumā publicēta Dagnijas Dreikas un Daiņa Deigeļa dzeja, bet prozas lapās lasāms Ramonas Indriksones stāsts „Vēstule”, kā arī Andra Zeibota topošā romāna „Zaudētāja spēles noteikumi” fragments.   Savukārt bērnu un jauniešu tematiskajā atvērumā Juris Zvirgzdiņš reprezentē stāstu „Piemineklis Napaleonam”. Bērnu un jauniešu sadaļā, protams, neiztrūkst arī ir jaunāko grāmatu recenzijas.

Kritikas sadaļā recenzētas latviešu autoru grāmatas: Dainas Avotiņas, Guntas Šnipkes, Mārtiņa Zvīdriņa, Dainas Grūbes, Ričarda Plūča teksti, kā arī tulkotās: Žana Pola Didjēlorāna, Ērvina Velša, Goli Taraghi, Ērlinga Kages grāmatas.

„Saruna par tekstu šoreiz veltīta latviešu spēlfilmas filmas „Bille” scenārijam, par šo, kā arī par scenāriju rakstīšanas specifiku kopumā diskutē rakstnieki / scenāristi Arvis Kolmanis un Guntis Berelis.

Pēdējā lappusē ierasti sastopam rakstnieku darbistabā. Šoreiz Guntis Berelis viesojas pie Vlada Rūmnieka.

Starp citu, jūlija numurs ir pēdējais šādā rubriku sakārtojumā. No augusta laikrakstā „konTEKSTS” būs daudz jaunumu un pārsteigumu.

LRS laikraksta „konTEKSTS” Nr. 7 (16) – 2018. gada jūlijs numurs – nopērkams visos lielākajos grāmatnīcu tīklos. Cena: 2.00 EUR. Abonēšanā „Latvijas Pastā” laikraksta numurs pieejams par 1.50 EUR. Abonēšanas indekss vēl joprojām ir 2151.

Laikraksta izdošanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Laikraksta sadarbības partneri: veikalu tīkli „Jānis Roze”, „Zvaigzne ABC”, „Jumava”, „Globuss” un „Latvijas Grāmata”, „Valters un Rapa”, „NicePlace”, galerija „Istaba”.

Informatīvi atbalsta „Radio NABA” un „Ubi Sunt”.

 

 

 

 

Līdzīgas ziņas