BIKIBUKS: jaunumi dzejas bilžu grāmatiņu sērijā

BIKIBUKS: jaunumi dzejas bilžu grāmatiņu sērijā

BIKIBUKS_73-78_VAKI_rgb_150dpi

Bērnu grāmatu izdevniecībā “Liels un mazs” iznācis ilustrētās latviešu bērnu dzejoļu izlases BIKIBUKS jaunais laidiens (73.-78.grāmatiņa), kurā šoreiz atrodams arī dzejolis latgaliešu valodā.
Ontona Slišāna dzejoli “Agrys reits”, kas ļauj kopā ar gailīti pamosties skaistajos Latvijas laukos, ilustrējis mākslinieks un daudzu animācijas filmu autors Vladimirs Ļeščovs. Sapņainās ziemas ainavās, kurās bērns pats var iztēloties aizmigušos ežus un bites, gleznotāja Vija Zariņa ietērpusi populāro Imanta Lasmaņa dzejoli “Ziemas miegā”. Gleznieciski veidots arī bikibuks “Ačgārni”, kurā otrādi iekārtotu pasauli vēro Astrīdes Ivaskas dzejoļa varonis mākslinieka Kaspara Zariņa ilustrācijās. Jāzepa Osmaņa asprātīgo dzejolīti par lietu, kas mazgā netīras bērnu rociņas, māksliniece Ella Mežule pārvērtusi pasaules apceļojumā, krājot mākoņus stikla pudelītēs, bet māksliniece Anita Paegle, ilustrējot Jāņa Baltvilka dzejoli “Trīs kukaiņi”, savā sapnī par kukaiņu pasauli ievedusi arī zinātnieku Jāni Stradiņu. Fantastisku, zaigojošu pasaku zemi, kur notiek tikai neiespējamais un neticamais, māksliniece Liene Mackus radījusi Laimona Pēlmaņa dzejolim “Trīs mednieki”, kas sacerēts pēc serbu pasakas motīviem.

Grāmatiņas tiek numurētas, lai tās būtu ērti krāt mājas bibliotēkā:
Nr.73. Imants Lasmanis. Vija Zariņa. ZIEMAS MIEGĀ
Nr.74. Astrīde Ivaska. Kaspars Zariņš. AČGĀRNI
Nr.75. Jāzeps Osmanis. Ella Mežule. LIETUS MĪKLAS
Nr.76. Ontons Slišāns. Vladimirs Ļeščovs. AGRYS REITS
Nr.77. Laimons Pēlmanis. Liene Mackus. TRĪS MEDNIEKI
Nr.78. Jānis Baltvilks. Anita Paegle. TRĪS KUKAIŅI

Katram dzejolim izlasē BIKBUKS atvēlēta atsevišķa grāmatiņa, ko vieno mākslinieku Rūtas Briedes un Arta Brieža veidotais dizains – mazam bērnam ērts formāts un īpašais sērijas logo. Tajā redzams pats Bikibuks – jautrs, ziņkārīgs un spītīgs ragainis, līdzīgs atvērtai grāmatiņai. Šis nosaukums un tēls radies, lasot Jāņa Baltvilka skaitāmpantu “Biki-buki”, ar kuru 2012. gadā tika aizsākta sērija.
Katru gada ceturksni sērijā iznāk 6 jauni bikibuki. Kopumā iecerēts izdot 100 dažādos laikos sacerētu dzejoļu, ko ilustrējuši dažādi mūsdienu latviešu mākslinieki. Dzejoļi, ko daudzi vecāki un vecvecāki iemīļoja savā bērnībā, nāk pie šodienas mazuļiem mūsdienīgā vizuālā veidolā, ar cieņu gan pret pārbaudītām vērtībām, gan pret moderno.
Izlasi sastādījusi “Liels un mazs” galvenā redaktore Inese Zandere, piedāvājot vairāk nekā 40 projektā iesaistītajiem māksliniekiem izvēlēties sev tuvākos no atlasītajiem latviešu dzejnieku darbiem. “Latviešu bērnu literatūra no Rūdolfa Blaumaņa līdz Kārlim Vērdiņam visos laikos ir bijusi bagāta ar skaistiem un asprātīgiem dzejoļiem, savukārt latviešu mūsdienu māksla ir sinonīms radošai iztēlei un mūsdienīgam pasaules redzējumam. “Liels un mazs” savieno tos jaunās bilžu grāmatās, domājot tieši par tiem bērniem, kas aug šodien un skatās ar šodienas acīm. Bikibuki palīdz attīstīt bērnu gaumi, piedāvājot lielu māksliniecisku dažādību.
Jaunākā BIKIBUKA laidiena tapšanu atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds, grāmatu izdošanu atbalsta AS “Antalis”, nodrošinot, ka grāmatas tiek drukātas uz dabai draudzīga, FSC sertificēta papīra.

Izdevniecības “Liels un mazs” grāmatas par vislabāko cenu iespējams iegādāties izdevniecības birojā Tērbatas ielā 49/51-12 un mājas lapā www.lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos, galerijā „Istaba”, veikalā „M50”, grāmatu un kultūrpreču mājā “NicePlace Mansards”, veikalā “Mazputniņš”, veikalā “Muhamors”, LNMM zīmola fonda suvenīru veikalos un citur.

Sekot izdevniecības jaunumiem var twitter.com/lielsunmazs, facebook.com/lielsunmazs, facebook.com/BIKIBUKS.

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Dzene,
izdevniecības Liels un mazs kopvede

Līdzīgas ziņas