JAUNA GRĀMATA PAR POPULĀRIEM LATVIEŠU AKTIERIEM

iemiesosanas 978-9934-0-5731-1

Mēdz teikt – mēs, latvieši, esam teātra tauta. Tas tiesa – vai ik vakaru, gan brīvdienās, gan darbdienās teātra izrādes tiek spēlētas pilnās zālēs, un grāmatas par aktieriem lasītāju aptaujās ierindojas starp populārākajām. Apgāds Zvaigzne ABC lasītājiem jau piedāvājis grāmatas par aktieriem Olgu Dreģi, Ilzi Vazdiku, Regīnu Devīti, izcilo režisoru Oļģertu Kroderu un leģendāro Dailes teātra 6. studiju. Taču tagad klajā nākusi kāda gluži neparasta “aktieru grāmata”.

Starp grāmatas nosaukumu “Iemiesošanās” un apakšvirsrakstu “Starp mākslu un privāto dzīvi” sarindojušies divdesmit divu populāru un iemīļotu latviešu aktieru vārdi: Jānis Āmanis, Maija Apine, Marija Bērziņa, Indra Briķe, Baiba Broka, Olga Dreģe, Uldis Dumpis, Lauris Dzelzītis, Gundars Grasbergs, Dainis Grūbe, Baiba Indriksone, Ģirts Ķesteris, Līga Liepiņa, Juris Lisners, Dita Lūriņa, Rūdolfs Plēpis, Intars Rešetins, Indra Roga, Juris Strenga, Vita Vārpiņa, Guna Zariņa un Juris Žagars. Žurnālists Ivars Kleins viņus visus intervējis un iztaujājis, lai radītu pavisam citādu grāmatu par teātri – izvērstu analīzi par tēmām, kas interesē lielāko daļu uzcītīgu teātra apmeklētāju, bet ne vienmēr rod atspoguļojumu grāmatās.

Kurš kurā īsti iemiesojas maģiskajā brīdī, kad zālē dziest gaisma un veras priekškars – loma aktierī vai aktieris lomā? Cik šajā procesā ir no noslēpumainā iedvesmas gara un cik – no apzinātā, racionālā, vārdos izsakāmā? Kas notiek ar aktieri brīdī, kad uz skatuves jāiedzīvojas tēlā, kurš mīl, ienīst, cieš, mirst? Un kā atkal no šīm emocijām pēc izrādes atbrīvoties, nenodarot pāri ne lomai un režisora iecerei, ne sev pašam?

Kā raksta grāmatas autors Ivars Kleins: “Dramaturģiskā materiālā dzīvojošie tēli un aktieru personiskā pieredze iestudējuma radīšanā satiekas bezgala intīmā procesā, par kuru skatuves mākslinieki šajā grāmatā stāsta atklāti, neslēpjot arī vilšanos, mokas un bailes. Visam, kas viņu dzīvē noticis, ir nozīme, jo aktiera darba instruments ir paša ķermenis, intelekts un emocionālā pasaule. Pārdomu, piedzīvojumu un pārdzīvojumu bagāta dzīve ir avots, no kura smelt iedvesmu smalkam darbam. Mīlestība, bērna piedzimšana, attiecības ar sev tuvajiem – tas viss ietekmē mākslinieka iekšējās vibrācijas, starojumu, pat balss tembru, tādēļ grāmatā liela uzmanība veltīta sakarībām starp cilvēcisko pieredzi un darbu lomās.”

Ivars Kleins savas gaita žurnālista profesijā uzsācis 20. gadsimta 80. gadu beigās, pamazām piedzīvojot visas latviešu žurnālistikas metamorfozes pēc valsts neatkarības atgūšanas. Galvenokārt pievēršoties dažādām kultūras un mākslas tēmām, Ivars Kleins bijis vairāku laikrakstu un žurnālu, tostarp Rīgas Balss, Neatkarīgā Rīta Avīze, Mēs un Leģendas, redaktors.

Pieejama arī e-grāmata.

Līdzīgas ziņas