Notiks Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonija

Ceturtdien, 2016. gada 21. aprīlī plkst. 18 Spīķeru koncertzālē notiks Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonija, kurā tiks paziņoti un apbalvoti laureāti katrā no piecām nominācijām, sveikts speciālbalvas ieguvējs dzejnieks un atdzejotājs Uldis Bērziņš par nozīmīgu ieguldījumu pasaules kultūrtekstu latviskošanu no senislandiešu valodas atdzejojot „Eddas dziesnas”, kā arī godināts mūža balvas ieguvējs – dzejnieks Jānis Rokpelnis par izcilu ieguldījumu Latvijas rakstniecībā, radot augstvērtīgus literāros darbus dzejā un atdzejā.

Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) ekspertu komisija – literatūrkritiķe Anda Baklāne, rakstnieks Arvis Kolmanis, filozofs un publicists Ilmārs Šlāpins, literatūrzinātniece Austra Gaigala, dzejnieks Aivars Eipurs, kultūras žurnāliste un literāro projektu vadītāja Liega Piešiņa, literatūras un latviešu valodas skolotāja, literatūrzinātniece Lita Silova, literatūrzinātniece Sandra Ratniece un dzejnieks un interneta žurnāla Punctum galvenais redaktors Artis Ostups – par labākajiem Latvijā 2015. gadā izdotajiem literārajiem darbiem dzejā, prozā, bērnu literatūrā, kā arī tulkojumu un debijas kategorijā atzinusi:

            Labākais dzejas darbs

Andris Ogriņš. Plaukstu šķērsielas, Mansards

Toms Treibergs. Drudzis, Mansards

Jānis Rokpelnis. Post factum, Neputns

Kārlis Vērdiņš. Pieaugušie, Neputns

 

            Labākais prozas darbs

Nora Ikstena. Mātes piens, Dienas grāmata

Māris Bērziņš. Svina garša, Dienas grāmata

Guntis Berelis. Vārdiem nebija vietas, Dienas grāmata

Vladis Spāre. Tu nevari dabūt visu, ko gribi, Zvaigzne ABC

Inga Žolude. Stāsti, Dienas grāmata

 

            Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem

Leons Briedis. Saputrotā putra, Liels un mazs

Luīze Pastore. Svešinieka atnākšana, Neputns

Arno Jundze. Kristofers un Ēnu ordenis, Zvaigzne ABC

Juris Zvirgzdiņš. Have a nice day! Gandrīz mīlas stāsts, Pētergailis

 

            Labākais ārvalstu literatūras tulkojums

Maimas Grīnbergas tulkojums no igauņu valodas: Jāns Undusks. Gaidot vārdus, Mansards

Dena Dimiņa tulkojums no franču valodas: Džonatans Litels. Labvēlīgās, Jānis Roze

Ingas Karlsbergas tulkojums no vācu valodas: Antonija Mihaēlisa. Pasaku stāstnieks, Jānis Roze

Maimas Grīnbergas tulkojums no igauņu valodas: Mēliss Frīdentāls. Bites, Mansards.

Halinas Lapiņas tulkojums no čehu valodas: Božena Ņemcova. Vecmāmiņa, Pētergailis

 

            Spilgtākā debija literatūrā

Madara Gruntmane. Narkozes, Neputns

Sabīne Košeļeva. Rīga – Maskava. 21. gadsimta mīlasstāsts, Zvaigzne ABC

Elīna Bākule-Veira. Zilonis okeāns, Pētergailis

Anita Mileika. Mūžīgā nepārtikusī stirna, Latgolys studentu centrs

 

Balvas ieguvēji katrā nominācijā tiks noteikti ekspertu komisijas balsojumā un saņems naudas balvu, kā arī balvas simbolisko veidolu – LALIGABAs lampu, ko veidojusi dizaina studija „MĀJO”, iemiesojot ideju par grāmatu kā gaismas simbolu. Balvas pasniegšanas pasākumā tiks pasniegtas arī vairākas LALIGABAs atbalstītāju balvu.

Šā gada pasākuma vadmotīvs ir – „Melns uz balta”, kas atklāj baltās lapas bezgalīgo ietilpību, pārradot uz tās vissmalkākās pasaules vibrācijas lasītājiem uztveramā veidā un ļaujot ielūkoties literatūras radīšanas noslēpumainajā telpā, kurā notiek dažādu matēriju pārkausēšana gaismā. Balvas pasniegšanas ceremoniju veido rakstniece Inga Žolude, režisors Viesturs Roziņš, scenogrāfs Valters Kristbergs, video režisors Kristaps Kalns un Guntis Leimanis un gaismu mākslinieks Jānis Sniķers. Pasākumu vadīs rakstniece un žurnāliste Kristīne Želve un rakstnieks Pauls Bankovskis, par muzikālajām intermēdijām rūpēsies patīkamās mūzikas ansamblis “Brokastis četratā”. Pasākums tiks translēts interneta tiešraidē portālā www.lsm.lv, savukārt balvas pasniegšanas noslēguma ieraksts būs klausāms Latvijas Radio 1. programmā 24.aprīlī plkst.11:05.

 

Vairāk informācijas par katru nominantu, speciālbalvas un mūža balvas ieguvēju un citām aktivitātem – www.laligaba.lv, interneta žurnālā www.satori.lv, ziņu portālā www.delfi.lv, kā arī Latvijas Radio 1 „Kultūras rondo” vietnē: http://ej.uz/literatura2015.

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kas gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Par balvas norisi kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.

 

Balvu atbalsta: LR Kultūras ministrija, Baltic International Bank un uzņēmējs Andris Skrūskops un „Siltumtehnika”.

Sadarbības partneri: dizaina studija Mājo, Ascendum un grāmatnīcu tīkls „Jānis Roze”.

Informē: www.laligaba.lv, www.satori.lv, www.delfi.lv, Latvijas Televīzija, Latvijas Radio 1, Latvijas Radio Klasika, KDi, Kultūrzīmes, IR.

Organizē: Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.

Sīkākas uzziņas:

Andra Konste

Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas vadītāja

andra.konste@ventspilshouse.lv, tālr. 29207353

Līdzīgas ziņas