Krišjāņa Zeļģa dzejoļu krājuma “Zvēri” atvēršana

 

„Zvēri” ir Krišjāņa Zeļģa otrais dzejoļu krājums. Tā dizainu un ilustrācijas veidojis Klāvs Upaciers. Redaktors – Kārlis Vērdiņš.

“Krišjāņa Zeļģa otrajā dzejoļu krājumā izglītots, ziņkārīgs pilsētnieks dodas iespaidu medībās pie dabas – viņa galvenais intereses objekts ir savvaļas zvērs, kurš nevairās no saskarsmes ar cilvēku, uzvedas alkatīgi un neprognozējami, sagādā gan uzjautrinājumu, gan dusmas. Šie dzejoļi uzdod jautājumu, ar ko gan cilvēks atšķiras no dzīvniekiem, jo ir vairāk nekā skaidrs, ka krājumā aprakstīto ļaužu uzvedībā ir visai daudz zvēriskā, instinktīvā un neprognozējamā,” krājumu raksturo Kārlis Vērdiņš.

Krišjānis Zeļģis par grāmatu saka: ”Otrais krājums mēģina tikt galā ar dzīvi, sadalot to mazākos, parocīgākos nogriežņos. Izpētes jomas pārklāj dāmu un dzīvnieku pasauli, dažāda veida profesionālismu, neveiksmes un noslēpumus, kas šķietamo atbilžu vietā neko nepiedāvā. Vienlaicīgi saglabājot tuvu bezgalīgu iespēju potenciālu.”

Krišjānis Zeļģis dzimis 1985. gadā Talsos. Bijis bibliotekārs Kultūras akadēmijā un gaismotājs Nacionālajā teātrī, vācis vīnogas Francijā, klājis stadionu Meksikā, strādājis par maiznieku un atslēdznieku Talsos. Pašlaik ir viens no alus darītavas “Malduguns” vadītājiem.

Dzeju publicē kopš 2003. gada. Debijas krājums “visas tās lietas” (“Mansards”) klajā nāca 2010. gadā un tika nominēts “Dienas” Gada balvai kultūrā un Latvijas Literatūras gada balvai kategorijā “Labākā debija”.  Vairāki Krišjāņa dzejoļi ir tulkoti krievu valodā, šobrīd izdošanai Krievijā tiek gatavota dzejnieka grāmata ar nosaukumu ”я такими глупостями больше не занимаюсь” Semjona Haņina tulkojumā.

 

Redaktors: Kārlis Vērdiņš

Dizains un ilustrācijas: Klāvs Upaciers

Apjoms: 152 lpp.

Cena “Neputna” galerijā: 4 EUR

Atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds

Grāmatu var iegādāties “Neputna” galerijā Tērbatas ielā 49/51, labākajās Latvijas grāmatnīcās, interneta veikalā www.neputns.lv.

 

Līdzīgas ziņas