“ Īsi stāstiņi PAR LIETĀM” un “Īsi stāstiņi PAR DZĪVNIEKIEM”

dzivnieki_vaks lietas_vaks

Izdevniecība “Pētergailis” un Lietuvas bērnu literatūras “karalis” Ķēstutis Kasparavičs piedāvā –  “ Īsi stāstiņi PAR LIETĀM” un “Īsi stāstiņi PAR DZĪVNIEKIEM”. (autora ilustrācijas, no lietuviešu valodas tulkojusi Indra Brūvere)

 

Lietuvieša rakstnieka Ķēstuta Kasparaviča (Kęstutis Kasparavičius)  sarakstīto bērnu grāmatu popularitāte ir meklējama to īpašajā rakstības stilā. Katru grāmatu veido vairāki īsstāsti, kuri ir dzirksteļojoša humora, aizraujoša un dinamiska sižeta pilni, neatstājot vienaldzīgus ne mazus, ne lielus lasītājus.

Grāmatas papildina autora  detalizētie un asprātīgie zīmējumi, kuru klātbūtne veido savdabīgu teksta – ilustrācijas mijiedarbību, uzrunājot pat tos, kuri vēl neprot lasīt.

 

Grāmatas ” Īsi stāstiņi PAR LIETĀM” galvenie varoņi ir visdažādākās lietas – matu fēns, sienas pulkstenis, televizors un citas, kurām autors ir piešķīris cilvēciskas aprises un rakstura īpašības. Katrs stāsts atklāj šo lietu pārdzīvojumus, atziņas un diskusijas, kuru dinamika un cilvēcība “liek” stāstu  izlasīt līdz galam,piemēram, lai uzzinātu, vai saimnieks nokodīs Zobu Birstes galvu un vai autora draudi Televizoram piespiedīs to rādīt kaut ko ļoti skaitu un krāsainu?

 

“Īsi stāstiņi PAR DZĪVNIEKIEM”  lasītājus uzrunā dažādi dzīvnieki, kuri prot runāt cilvēku valodā, tiem piemīt cilvēkiem līdzīgas rakstura īpašības un pārdomas, ar kurām viņi dalās savos stāstos.

KURMIS savā stāstā lasītājus iepazīstina ar iemesliem,kuru dēļ viņš patvēries savā komfortablajā pazemes alā (kurā ir arī televizors), bet Ķenguram ir nemitīgi jādomā, kā pasargāt savu bērnu, iepirkumus un naudas maku no pazušanas, jo lēkājot no vēdera somas šīs lietas nemitīgi izkrīt. Autors piedāvā arī pavisam neparastu makšķernieka stāstu, kurā Zivs izlemj makšķerē…. un noķer putnu…

 

Autora daiļrade balstās īsstāstu žanrā, kurš ir ļoti “prasīgs” pret tekstu un sižetu sava ierobežotā apjoma dēļ, taču Ķ.Kasparavičs meistarīgi, dažkārt ar pāris teikumiem spēj “uzburt” pilnvērtīgu stāstu, kuram lakoniskā forma piešķir īpašu šarmu un pievilcību.

 

K.Kasparaviča grāmatu sērijā “Īsi stāstiņi” ietilpst trīs grāmatas: “Īsi stāstiņi PAR LIETĀM”,”Īsi stāstiņi PAR DZĪVNIEKIEM”, “Īsi stāstiņi PAR ŠO UN TO” no kurām latviešu valodā ir izdotas divas.

 

Ķēstutis Kasparavičus (Kęstutis Kasparavičius) (1954) ir absolvējis Viļņas Mākslas akadēmiju, un ilgus gadus strādājis par grāmatu ilustratoru, iegūstot plašu starptautisko atzinību, saņemot prestižo Boloņas grāmatu izstādes balvu kā labākais grāmatu ilustrators – “Illustrator of the Year at the Children’s book fair in Bologna 1993”.

Savu pirmo bērnu grāmatu Ķ.Kasparavičus sarakstīja 1984.gadā, kurš uzskatāms par viņa rakstnieka karjeras sākumu.

Šobrīd Ķ.Kasparaviča darbi ir tulkoti vairāk nekā 22 valodās (ķīniešu, angļu, vācu, franču, krievu, u.c) viņa ilustrācijas un grāmatas ir ieguvušas daudzas starptautiskas nominācijas un balvas: Katalonijas reģiona balva  ‘Atrapallibres’ nominācijā labākā Bērnu un jauniešu grāmata, balva “Zelta Pildspalva” Serbijā, Boloņas grāmatu izstādes galvenā balva  “Labākais grāmatu ilustrators 1993” u.c.

Autors labprāt tiekas klātienē ar saviem lasītājiem dažādos literatūras pasākumos un ir gaidīts viesis ikgadējā Viļņas grāmatu izstādē, kurā bērnu balsojumā viņš regulāri iegūst populārākā izstādes autora godu.

Links uz autora mājas lapu: http://www.kestutiskasparavicius.com

 

Grāmatas izdošanu atbalsta Lietuvas Kultūras Institūts

Līdzīgas ziņas