Nosauc Latvijas Literatūras gada balvas nominantus, mūža balvas un speciālbalvas ieguvēju

2017. gada 27. martā plkst. 13.00 „NicePlace Telpā”.

Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) ekspertu komisija – rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska, literatūrzinātniece Sigita Kušnere, rakstniece un redaktore Rudīte Kalpiņa, rakstnieks un literatūrkritiķis Guntis Berelis, kultūras žurnāliste un literāro projektu vadītāja Liega Piešiņa, literatūrzinātniece Sandra Ratniece, literatūras skolotāju kuratore Ilze Mazpane, literatūrzinātniece Eva Eglāja–Kristsone un rakstnieks Egīls Venters – par labākajiem 2016. gadā izdotajiem literārajiem darbiem dzejā, prozā, bērnu literatūrā, kā arī tulkojumu un debijas kategorijā atzinusi:

LABĀKAIS DZEJAS DARBS

Ronalds Briedis „Zāles pret nemirstību”, Neputns
Juris Kronbergs „Uz balkona / bet ja visu laiku…”, Dienas Grāmata
Edvīns Raups „Uguns nedrošs pulss”, Jāņa Rozes apgāds
Māris Salējs „Kā pirms pērkona”, Pētergailis
Ruta Štelmahere „Krekls”, Neputns

LABĀKAIS PROZAS DARBS

Pauls Bankovskis „Trakie veči”, Dienas Grāmata
Jana Egle „Gaismā”, Lauku Avīze
Laima Kota „Istaba”, Dienas Grāmata
Gundega Repše „Bogene”, Dienas Grāmata

LABĀKAIS ORIĢINĀLDARBS BĒRNIEM

Uldis Auseklis „Kaķēns margrietiņās”, Lauku Avīze
Lilija Berzinska „Lamzaks meklē Lamzaku”, Dienas Grāmata
Lelde Stumbre „Pūcīte ar zeltainajām acīm”, Zvaigzne ABC
Kārlis Vērdiņš „Tētis”, Liels un Mazs

LABĀKAIS TULKOJUMS

Dena Dimiņa tulkotais Selīna romāns „Ceļojums līdz nakts galam”, Jāņa Rozes apgāds
Maimas Grīnbergas tulkotais Jāna Unduska eseju krājums „Boļševisms un kultūra”, Neputns
Māras Poļakovas tulkotais Serhija Žadana romāns „Džezs pār Donbasu”, Jāņa Rozes apgāds
Zigurda Skābarža tulkotais Ērvina Velša romāns „Porno”, Dienas Grāmata

SPILGTĀKĀ DEBIJA

Svens Kuzmins „Pilsētas šamaņi”, Dienas Grāmata
Ilga Raščevska „Norakstītie”, Zvaigzne ABC
Jānis Tomašs „Melnie darba cimdi”, Pētergailis
Dace Vīgante „Ledus apelsīns”, Zvaigzne ABC

Ekspertu komisija šogad nolēmusi piešķirt speciālbalvu par izcilu ieguldījumu literatūrpētniecībā. Balvu saņems literatūrzinātniece Anita Rožkalne par pētījumu „Kārļa Zariņa burvju aplis” , ko izdevis LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts.
„Literatūrzinātnieces Anitas Rožkalnes interese par rakstnieku Kārli Zariņu trīsdesmit gadu garumā rezultējusies iespaidīgā klasiskā monogrāfijā. Mēģinājumi rekonstruēt biogrāfiskās norises, saistot tās ar daiļrades analīzi, rakstniekam, kurš pēc Otrā pasaules kara dzīvoja pieklusināti. Ieguldīts ļoti apjomīgs, faktiski nenovērtējams pētnieciskais darbs – grāmatas veidošanā izmantots plašs arhīvu materiāls, rakstnieka dienasgrāmatas, intervijas, sarunas ar viņa tuviniekiem un laikabiedriem,” vērtē ekspertu komisijas pārstāve, rakstniece un redaktore Rudīte Kalpiņa.

Mūža balvu ekspertu komisija nolēma piešķirt dzejniekam un tulkotājam Uldim Bērziņam par izcilu ieguldījumu Latvijas rakstniecībā un Latvijas kultūrvides un valodas bagātināšanā ar nozīmīgiem pasaules kultūrtekstiem.

„Ar katru savu dzejnieka un tulkotāja artavu Uldis Bērziņš atvēris latviešu valodas iespēju debesis. Korāns, Bībele, Eddas dziesmas – šķiet, viņa ceļojumam pasaules un valodas laiktelpā nav robežu. Personificēta dzejas forma, iespēja novērtēt citas valodas un kultūras bagātības savā dzimtajā valodā, sakrālo tekstu tulkojumi mudina Uldi Bērziņu apbrīnot un iepazīt. Sasniedzis meistarības virsotnes, Uldis Bērziņš paliek uzticīgs strādnieks savā dzimtajā literatūrā,” vērtē ekspertu komisijas pārstāve, kultūras žurnāliste un literatūras projektu vadītāja Liega Piešiņa.

„Ulža Bērziņa vārdā nosauktais kontinents. Pārspīlējums? Nebūt ne – kā citādi lai nodēvē Ulža Bērziņa apmēram pusgadsimta laikā sadarīto. Ar ierasto bibliogrāfiju vai darbu uzskaitījumu šai gadījumā nav iespējams izlīdzēties, runa ir par ko plašāku – kultūrslāņiem vai kontinentiem. Rodas iespaids, ka Uldis Bērziņš visu mūžu raksta vienu gigantisku tekstu, ar katru jauntapušo dzejoli pievienodams tam klāt vēl kādu fragmentu, kas atkarots klusumam,” vērtē ekspertu komisijās pārstāvis, rakstnieks un literatūrkritiķis Guntis Berelis.

„Latviešu lasītājs var būt laimīgs, jo tieši Uldis Bērziņš ir parūpējies, precīzāk – nodrošinājis pasaules literatūras stūrakmeņu un pērļu pieejamību latviešu valodā, un, lasot dzejnieka atdzejojumus, vienmēr pavadījusi sajūta, kas līdzīga katarsei, jo Uldis Bērziņš mums paralēli pasaules literatūras unikalitātei licis noticēt latviešu valodas grodumam, skanīgumam un īpašam valdzinājumam,” vērtē ekspertu komisijas pārstāve, literatūrzinātniece Sandra Ratniece.

Latvijas Literatūras gada balvas tiks pasniegtas 2017. gada 21. aprīlī plkst. 18 mūzikas namā „Daile” . Balvu ieguvēji saņems naudas balvas, kā arī balvas simbolisko veidolu – LALIGABAS lampu, kuras idejas autors – dizaina studija „MĀJO”. Balvas pasniegšanas ceremoniju veido rakstnieks Svens Kuzmins, režisors Viesturs Roziņš, scenogrāfs Valters Kristbergs un video režisors Kristaps Kalns. Pasākumu vadīs dzejnieks Toms Treibergs, par muzikālajām intermēdijām rūpēsies Edgars Šubrovskis.

Sīkākas ziņas par nominantiem, speciālbalvas un mūža balvas ieguvēju un citām aktivitātēm no š.g. 27. marta ir pieejamas mājas lapā www.laligaba.lv kā arī LALIGABAS sociālo tīklu kontos. LALIGABAI nominētās grāmatas būs pieejamas apskatei un lasīšanai „NicePlace Telpā” un iegādājamas grāmatnīcu tīklā „Jānis Roze” un citās grāmatnīcās. Aprīlī ziņu portālā „Delfi” būs iespēja balsot par LALIGABAI nominētajām grāmatām, izvēloties „Delfi” lasītāju simpātiju balvu.

Lai iespējami plašāka publika iepazītu LALIGABAS balvai nominētos autorus un viņu darbus, 8. aprīlī plkst. 18 Raiņa un Aspazijas mājā – Rīgā, Baznīcas ielā 30 – notiks LALIGABAS dzejas lasījumi, savukārt LALIGABAS prozas lasījumi notiks 13. aprīlī plkst.18 „NicePlace Telpā” – Rīgā, K.Barona ielā 21a. LALIGABAS pasākumi pieejami ikvienam interesentam bez maksas.

Lai aktualizētu Latvijas laikmetīgās literatūras procesu, 2017.gada 19. un 20.aprīlī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies izglītības programma un konference „Jaunākā literatūra”, kurā būs priekšlasījumi par mūsdienu literatūras tendencēm, kā arī interaktīvas izglītojošas aktivitātes studentiem un skolēniem. Konferenci rīko Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts, papildu informācija un pieteikumi dalībai: info@lulfmi.lv.

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā publicēti Latvijas rakstniecībā.

Par balvas norisi rūpējas, to kopīgi organizē: Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.

Balvu atbalsta: Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Baltic International Bank.
Sadarbojas: grāmatnīcu tīkls „Jānis Roze”, grāmatnīcu tīkls „Zvaigzne ABC”, dizaina studija „Mājo”, „NicePlace TELPA”, Raiņa un Aspazijas māja, mūzikas nams „Daile”, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts.
Informē: www.laligaba.lv, „Delfi”, „Satori”, „Kultūrzīmes”, „Kultūras Diena un Izklaide”, „IR”, „Domuzīme”, Latvijas Radio, Latvijas Televīzija.
Sīkākas uzziņas:
Andra Konste
Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas vadītāja
andra.konste@ventspilshouse.lv, tālr. 29207353

Līdzīgas ziņas

Jaunumi Lasām kopā ar Eiropu Publicēts: 22. March, 2024