Iznākusi Ģirta Valda Kristovska grāmata “Pieskāriens”

Iznākusi Ģirta Valda Kristovska grāmata “Pieskāriens” – tas ir literārs un autobiogrāfisks stāsts par jauna inženiera un sportista dzīves izaicinājumiem Ventspilī Mihaila Gorbačova glastnostj laikā no 1985. gada pavasara līdz Latvijas Tautas frontes dibināšanai.

Darbs pie grāmatas ir sācies jau pirms trīsdesmit gadiem, kad VDK aģenti centušies autoru savervēt. Grāmata lieliski parāda, kādas bija represīvās izlūkiestādes metodes un taktika, kā arī – cik liels gribasspēks un prāta briedums bija nepieciešams, lai nesalūztu VDK spiediena dēļ… Tas ir arī stāsts par iesaistīšanos Ventspils Literātu apvienībā, kas pakāpeniski pāraug cīņā par degradētās Ventspils pilsētas un ekoloģiskās vides atveseļošanu, Ventspils Vides aizsardzības kluba izveidošanu un Atmodas procesiem.

Grāmatas īpašā vērtība ir autora jaunatklāti fakti par pretošanās kustību pēckara posmā, kad 1946. gadā 15 – 16 gadus veci jaunieši un viņu skolotāji izveidoja Latvijas Nacionālās Jaunatnes organizāciju un aicināja cīnīties par Latvijas valsts neatkarību. PSRS Kara tribunāls jaunajiem cīnītājiem piesprieda 5 – 10 gadus ilgus cietumsodus, taču LNJO darbība apliecina Ventspils skolu jaunatnes nacionālo un tiesisko pašapziņu, mīlestību pret savu valsti un gatavību ziedoties Latvijas neatkarības vārdā, kas nav zudusi arī mūsdienās.

Grāmatas mākslinieks Indulis Martinsons.

Līdzīgas ziņas