Apgādā “Jumava” atkārtoti iznākusi Visvalža Lāča grāmata “Latviešu leģions patiesības gaismā”

Apgādā “Jumava” atkārtoti iznākusi Visvalža Lāča grāmata “Latviešu leģions patiesības gaismā”.

Tas ir apjomīgs dokumentāls darbs par latviešu leģionāru gaitām 2. Pasaules kara laikā, kas apkopo informāciju par notikumiem latviešu leģionā vācu okupācijas laikā no 1941. līdz 1945. gadam, tiek aplūkotas atšķirības starp latviešu policijas bataljoniem un latviešu leģionu, stāstīts par latviešu leģionāru dziesmām, runāts par izcilākajiem sportistiem leģionāru rindās. Atsevišķi runāts par latviešu armijas virsniekiem leģionā un tā izveidē un skarti vēl daudz būtiski jautājumi.

Visvaldis Lācis ir latviešu publicists, valodnieks, vēsturnieks un politiķis, viens no Trešās atmodas līderiem, bijis 9. un 10. Saeimas deputāts.

Dzimis Valmierā, bet neilgi pēc viņa dzimšanas ģimene pārcēlusies uz Rīgu. Tēvs bijis Latvijas Brīvības cīņu veterāns, kurš dienējis Latvijas armijā kā virsnieks. Visvaldis Lācis pamatizglītību guvis Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā. 1943. gadā iesaukts Latviešu leģionā, kur dienējis 19. divīzijas 44. pulkā. Pabeidzis instruktoru rotas un vada komandieru kursus. Piedalījies arī cīņās Kurzemes cietoksnī.

Sākoties Trešajai atmodai, autors aktīvi iesaistījies tās darbībā. 1988. gadā iesaistījās Latvijas Tautas frontē un ticis ievēlēts tās valdē. Sabiedrībā viņš kļuvis plašāk pazīstams ar runām un publicistikas darbiem. Kopumā četrus gadus darbojies aktīvajā politikā, 1991. gadā bijis LNNK priekšsēdētājs.

Gan Latvijas, gan ārzemju preses izdevumos izvērtušās asas diskusijas par Latviešu SS leģiona lomu un darbību Otrajā pasaules karā. Vēsturnieki, zinātnieki, politiķi, kas iedziļinājušies latviešu leģiona vēsturē, jau devuši daudzas atbildes uz jautājumiem par latviešu leģiona nodibināšanu, kaujas spējām un motīviem, kuri latviešu leģionārus vadīja cīņās. Ar šo grāmatu publicists un leģionārs Visvaldis Lācis pievieno arī savu vērtējumu.

 

 

Grāmatu var iegādāties visās Latvijas grāmatnīcās.

Līdzīgas ziņas