Trešdienu klubs

Ir romāni, kuros lasītājs iejūtas pamazām, palēnām. Un somu rakstnieka Šella Vesto “Trešdienu klubs” ir viens no tādiem. Tas sākas kā sadzīvisks pastāstiņš par tikko šķīrušos juristu Klāsu Tūni, viņa jauno sekretāri Vīkas kundzi un dažiem draugiem, bet drīz vien darbība uzņem apgriezienus un sākotnējā tīri vienkāršā sižeta līnija tiek papildināta un papildināta, līdz lasītājs ir “līdz ausīm” tekstā, pūloties tikt skaidrībā par visu notiekošo.

Smalki, maziem, neuzkrītošiem mājieniem rakstnieks atklāj galvenā varoņa  klusās, mulsās pārdomas par izjukušo laulību un ne pārāk veiksmīgo karjeru, iejūtīgi zīmē pusmūža vīrieša mazliet bezpalīdzīgos centienus atgriezties jaunības bezrūpībā, vienlaikus mēģinot saārstēt smagi cietušo pašcieņu, un tad skaidri iezīmē tās nemanāmās robežas, kuras maigi, bet negrozāmi ielogo Klāsa Tūnes dzīves uzskatus. Tikpat iejūtīgi, taču mazliet distancētāk autors pievēršas Tūnes sekretāres Matildes Vīkas kundzes dzīves un atmiņu iztirzāšanai, kārtu pa kārtai atsedzot daudzos slāņus, līdz gaismā nāk pats galvenais – kāds sens notikums. Mazāk uzmanības autors veltī Klāsa Tūnes draugiem – aktierim Jūakimam Jari, psihiatram Robertam Lindemarkam, žurnālistam Gvido Rēmanam, ārstam Lorensam Arēliusam, biznesmenim Leopoldam Grēnrūsam un pārējiem Trešdienu kluba biedriem. Romāna darbība risinās Somijā 1938. gada vasarā, laikā, kad Eiropa ir otrā pasaules kara priekšvakarā, un arī Trešdienu kluba biedri pārspriež Eiropas debesīs samilzušos politiskos mākoņus, izsakās par situāciju Vācijā un balansē uz sirdsapziņas naža asmens, komentējot pašu zemē notiekošo.

Interesanti, ka varoņi, viņu domas un rīcība, viņu attiecības ar dzīvi lasītāju lielā mērā radina pie domas, ka minētie džentlmeņi (šie pusmūža vīri) vismaz mūsdienu izpratnē šķiet tādi kā sešdesmitgadnieki un kā zibens spēriens nāk atskārta, ka nevienam nav daudz vairāk par četrdesmit. Maģiski, ka autoram ir izdevies aiziet atpakaļ laikā tik tālu, lai neitralizētu mūsdienu “mūžīgās jaunības kultu”, kur bieži vien pusmūžs ievelkas līdz… septiņdesmit pieciem.

Kaislības, kurās nenovēršamā liktenīgumā iekuļas lēndomājošie un rāmie Trešdienu kluba dalībnieki, gadu gadiem gruzdējušas ziemeļnieciskās zemdegās un tad, kad tās beidzot izlaužas uz āru, postošās liesmas vairs nesaudzē nevienu. Vai tās tiešām attīra, vai vienkārši iznīcina, ir jautājums, kurš autoru vairs nenodarbina. Nu ir lasītāja kārta dienām ilgi gremdēties pārdomās.

Šells Vesto (Kjell Westö) ir viens no izcilākajiem mūsdienu somu rakstniekiem. Viņa grāmatas tulkotas vairāk nekā 15 valodās, autors ir godalgots ar daudzām literārajām prēmijām, tostarp Ziemeļu Padomes Literatūras balvu par romānu “Trešdienu klubs”.

Pieejama arī e-grāmata.

No zviedru valodas tulkojusi Dace Deniņa.

Līdzīgas ziņas