Māra Runguļa garstāsts pusaudžiem ar eko detektīva elementiem – “Sikspārnis”.

Izdevniecība Pētergailis ir laidusi klajā Māra Runguļa garstāstu  pusaudžiem -“Sikspārnis”,māksliniece Elīna Brasliņa,109.lpp.

Ar garstāsta -“Sikspārnis” fragmentiem M.Rungulis savus lasītājus ir kārdinājis jau Jāņa Baltvilka bērnu literatūras lasījumos, šobrīd ar lielu prieku un lepnumu nododam lasītāju vērtējumam gatavo grāmatu.

 

Vai esi kādreiz mēģinājis izglābt pamestu putnēnu vai istabā ielidojušu lapseni? Aprakstīt skolas solu ar nepieklājīgiem uzrakstiem vai appūst ar krāsu kaimiņmājas sienu? Nekad? Neticu! Bet, lai kāda būtu atbilde, tevi noteikti interesēs Silvestra un Martas piedzīvojumi šajā jomā.Garstāsta notikumi balstās uz Martas dienasgrāmatas ierakstiem, kuros viņa dokumentē jaunākā brāļa Silvestra piedzīvojumus lauku mājās,vasaras brīvdienās. Un piedzīvojumu patiešām netrūkst – gan nenotveramo grafiti mākslinieku izpausmes, gan noslēpumainā Sikspārņa nodarbes, kuras balansē uz likumpārkāpuma robežas, gan ļoti patiesas un aizkustinošas jaunākā brāļa Silvestra dabas un dzīvnieku glābšanas performances.

Garstāsts „Sikspārnis” lielā mērā turpina jau citās Māra Runguļa grāmatās iesākto. Šeit, tāpat kā grāmatās „Frīda Frikadele” (2000), „Vardes kurkst kabatās” (2004) un „Nekrietnais Alfrēds” (2012), galvenie varoņi rīkojas un izturas pavisam atšķirīgi nekā vairums cilvēku, un nebaidās kļūt pat komiski, aizstāvot „mūsu mazākos brāļus” – dzīvniekus. Tiesa, reizēm viņi izvēlas pavisam radikālus paņēmienus dabas aizsardzībai un vides piesārņojuma mazināšanai…  Grāmatas autors ir “zaļo” pusē, ko parāda ar stāsta varoņu piedzīvojumiem, kuros dažkārt var sastapt arī detektīva elementus, taču viņu rīcības cēloņi vienmēr ir atbruņojoši patiesi un cēli. Iespējams, šī ir viena no atslēgām, aiz kuras slēpjas Māra Runguļa grāmatu popularitāte un atzinība starp jaunajiem lasītājiem. Grāmatu papildina mākslinieces Elīnas Brasliņas dinamiskās un ironiskās ilustrācijas, kuras  atbilstoši galveno varoņu piedzīvojumiem ir veidotas divās krāsās – sarkanā un zaļā.

Māris Rungulis ir bērnu un pusaudžu iemīļots rakstnieks. Viņa darbi regulāri tiek izvirzīti labāko grāmatu nominācijām un saņēmuši dažādus apbalvojumus.

Gan Māris Rungulis, gan Elīna Brasliņa šogad saņēmuši Jāņa Baltvilka balvu par ieguldījumu interesantas, skaistas un augstvērtīgas bērnu literatūras radīšanā.

 

Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Līdzīgas ziņas