LRS literatūras laikraksta „konTEKSTA” 2018. gada Nr. 2 (11) februāra numurs

LRS literatūras laikraksta „konTEKSTA” 2018. gada Nr. 2 (11) februāra numurs

  1. gada laikraksta „konTEKSTS” februāra numuru ievada Sandras Ratnieces saruna ar dzejnieci un prozaiķi Inesi Zanderi, un pašsaprotami, ka sarunas viena no būtiskākajām vadlīnijām ir literatūra bērniem un pusaudžiem, bet ne jau par to vien tiek šķetināts autores aizraujošais domu pavediens… Ierasti intervijas publicētas arī pēdējā laikraksta lappusē. Guntis Berelis šoreiz viesojas pie Lilijas Berzinskas (rubrika „Darbistabā”) un Sofija Kozlova iztaujā par lasītprieku modeli Ingu Slavu (rubrika „Es lasu”). Spraiga ir Evijas Gulbes saruna ar Agiju Staku un Liliju Berzinsku par ilustrāciju un tekstu sintēzi grāmatās, kas domātas mazajiem lasītājiem (sadaļā „Bērniem un pusaudžiem”).

Dzejas un prozas lappusēs publicēti gan latviešu, gan cittautu autoru teksti, proti, jaunākā Vika dzeja un Jāņa Elsberga atdzejotie lietuviešu dzejnieka Bali Srogas un angļu autora Džona Kītsa dzejoļi, bet prozas sadaļā Vladis Spāre lasītāju vērtējumam piedāvā stāstu „Viena rindiņa no „Odisejas””, kas tieši pirms gada uzrakstīts Starptautiskajā Ventspils Rakstnieku un tulkotāju mājā, savukārt Ineses Pētersones tulkojumā ievietoti divi beļģu autora Žaka De Dekēra stāsti.

Arī literatūrā neiztikt bez satricinājumiem un lielākiem vai mazākiem literatūras procesa līkločiem. Valdis Rūmnieks rakstā „Urķa darbs” pievērsies autoru Rakstu sakārtotāju nesavtīgajai attieksmei, par to rakstīt viņu iedvesmoja ilgi gaidīto Māra Čaklā Rakstu atvēršanas svētki, savukārt Guntis Berelis pēc ilgāka pārtraukuma atdzīvinājis savu savulaik savdabo rakstu sēriju „Guntis runā ar Bereli”, un šoreiz dialogs skar čekas maisu problemātiku. Ne mazāk cilājama tēma ir tā saucamā izklaides literatūra, un rubrikas „Saruna par tekstu” temats ir „Vai grāmatu sērijai „Lata romāns” ir problēma?” Laikrakstā, kā vienmēr, lasītāji iegūst informāciju par jaunākajām oriģinālliteratūras un tulkoto darbu grāmatām – paveras plašs kritiķu redzējuma un vērtējuma kaleidoskops gan par daiļliteratūru, gan literatūrzinātnes un valodniecības izdevumiem.

LRS laikraksta „konTEKSTS” Nr. 2 (12) – 2018. gada februāra numurs – nopērkams visos lielākajos grāmatnīcu tīklos. Cena: 2.00 EUR. Abonēšanā „Latvijas Pastā” laikraksta numurs pieejams par 1.50 EUR. Abonēšanas indekss vēl joprojām ir 2151.

Laikraksta izdošanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Laikraksta sadarbības partneri: veikalu tīkli „Jānis Roze”, „Zvaigzne ABC”, „Jumava”, „Globuss” un „Latvijas Grāmata”, „Valters un Rapa”, „NicePlace”, galerija „Istaba”.

Informatīvi atbalsta „Radio NABA” un „Ubi Sunt”.

 

 

Līdzīgas ziņas