LRS laikraksta “konTEKSTS” 2019. gada Nr. 1 (22) janvāra numurs

Laikraksta „konTEKSTS” 2019. gada pirmajā numurā lasītājiem tiek piedāvāta jaunas rubrikas. Pirmā no tām ir Paula Bankovska „Tekstūras”, kas paralēli Gundegas Repšes „Domu dūmiem” būs ikmēneša medusmaize ikvienam lasītājam. Šajā numurā lasītāju vērtējumam tiek nodota arī rubrika „Laboratorija”, kurā jaunie autori rada tekstus pēc konkrēta uzdevumu, un šoreiz četri jaunie dzejnieki radījuši darbus cittautu literatūras ietekmē. Janvāra numura tēma ir veltīta literatūrkritikai, un par tās aizsākumiem un tapšanu raksta Sandra Ratniece, bet rakstā „Guntis runā ar Bereli. Abi skaita zīmes” ir Gunta Bereļa pārdomas par recenziju un īsrecenziju rakstīšanu, par to savu redzējumu pauž arī Rudīte Kalpiņa un Kristīne Ilziņa, kā arī lasiet Aivara Eipura un Madaras Kalniņas viedokļus. Savukārt laikrakstu ievada Jāņa Elsberga veidotā intervija ar lietuviešu dzejnieku Tomu Venclovu.

Sadaļu „Skats” bez jau iepriekšminētajām Gundegas Repšes un Paula Bankovska slejām papildina vēl divas esejas, proti, Kristiānas Šukstas domas par svētku koncertu „Mīlestības vārdā. 18+” un cilvēku attieksmi pret mākslu redaktora slejā „Simtgades diskusijas”, bet par neizmērāmā mērīšanu raksta Sandra Vensko esejā „2118”.

Šī numura tekstu sadaļu veido Annas Dzintares un Zigurda Skābarža dzeja. Savukārt prozas gardēžiem tiek piedāvāts Vlada Spāres stāsts „Sarkanā šalle” no cikla „Vecrīgā  aizmirstas sarunas”, Gunas Rozes stāsts „Izvēles brīvība” un Kristinas Sabaļauskaites romāna „Silva rerum IV” fragments.

Kritikas lapaspusēs lasiet Andra Zeibota viedokli par Ingas Žoludes grāmatu „Materia botanica” (Dienas Grāmata), Guntis Berelis  izsakās par Viktora Peļevina romānu „Čapajevs un tukšums” (Dienas Grāmata), Kristaps Vecgrāvis – par Kristīnes Ulbergas romānu „Zaļā Vārna” (Dienas Grāmata),  Inguna Daukste-Silasproģe – par Alvila Berga grāmatu „Divi stāsti par Barsu” (Dienas Grāmata), kā arī lasiet Sandras Vesko domas par Hilarijas Mantelas romānu „Vilku nams” (Zvaigzne ABC).

Sadaļā „Bērniem un jauniešiem” publicēta Ērikas Bērziņas dzeja, bet recenzijas šoreiz tapušas par Luīzes Pastores un Elīnas Brasliņas grāmatu „Bez nosaukuma” (Neputns),  Lilijas Berzniskas pasaku „Meža pasaka” (Dienas Grāmata), kā arī par Jura Zvirgzdiņa tekstu „Zvaigžņu tramvajs” (Pētergailis).

Sadaļā „Procesi”, kā vienmēr, atrodamas literārās dzīves aktualitātes.

LRS laikraksta “konTEKSTS” 2019. gada Nr. 1 (22) janvāra numurs nopērkams visos lielākajos grāmatnīcu tīklos. Cena: 2.00 EUR. Abonēšanā “Latvijas Pastā” (abonēšanas indekss – 2151) laikraksta numurs pieejams par 1.50 EUR abonementiem visā pasaulē. Savukārt no 1. janvāra laikraksts ir iegādājams elektroniskās grāmatas formātā portālā las.am.

Laikraksta izdošanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Laikraksta sadarbības partneri: veikalu tīkli “Jānis Roze”, “Zvaigzne ABC”, “Jumava”, “Globuss” un “Latvijas Grāmata”, “Valters un Rapa”, “NicePlace”, galerija “Istaba”.

Līdzīgas ziņas

Jaunumi Lasām kopā ar Eiropu Publicēts: 22. March, 2024