Mūžībā aizgājusi Andra Neiburga

Pagājušās nedēļas nogalē mūžībā aizgājusi rakstniece Andra Neiburga (16.01.1957 – 02.03.2019).

Literatūrā viņa ienāca pērnā gadu tūkstoša astoņdesmitajos gados kā viena no «jaunajām niknajām» prozas autorēm, kuras ar savām pirmajām publikācijām iemantoja lielu autoritāti toreizējo skolas vecuma jauniešu un augstskolu studentu auditorijā. Rakstnieces pirmā publikācija ir stāsts «Spīdēja saule» laikrakstā «Literatūra Māksla», bet vēlāk stāsti tika apkopoti 1988. gadā izdotajā krājumā «Izbāzti putni un putni būros». Šo grāmatu raksturo lakoniski, bet vizuāli krāšņi teksti ar intriģējošu mistifikācijas elementu, izpelnoties lielu lasītāju interesi.
Beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju Andra Neiburga bija leģendārajā literārā žurnāla «Avots» māksliniece, 90. gadu sākumā strādāja par mākslinieci arī žurnālā «Karogs». Nozīmīgs 1988. gada literārās dzīves notikums bija Andras Neiburgas tulkotā Mihaila Bulgakova garstāsta «Suņa sirds» publikācija turpinājumos žurnālā «Avots».
1991. gadā nāca klajā «Stāsts par Tilli un Suņu vīru», viens no interesantākajiem latviešu bērnu literatūras paraugiem 90. gados, kas vēlāk piedzīvoja iestudējumu Dailes teātrī, Radio teātrī un ekranizāciju videofilmā. Kopš 1993. gada Andra Neiburga pievērsās dzimtas īpašumu apsaimniekošanai. Viņa rakstīja slejas laikrakstā «Diena», kā tulkotāja vai dramatizētāja piedalījās vairāku Jaunā Rīgas teātra izrāžu veidošanā. 2004. gadā klajā nāca Andras Neiburgas stāstu krājums «Stum, stum» (atkārtoti, 2017) par kuru rakstniece saņēma laikraksta «Diena» kultūras gada balvu un tika nominēta Latvijas Literatūras gada balvai kategorijā «Proza». No vairākiem krājumā iekļautajiem stāstiem tika izveidota izrāde Jaunajā Rīgas teātrī.
Tuvinieki informē, ka «atvadīties no Andras Neiburgas būs iespējams dievkalpojumā pirmdien, 11. martā plkst. 13.00 Anglikāņu baznīcā (Anglikāņu ielā 2). Lūdzam Andrai nenest ne vainagus, ne īpaši izveidotus ziedu pušķus, bet tikai puķes.»

Latvijas Rakstnieku savienība aicina respektēt šo lūgumu un izsaka visdziļāko līdzjūtību Andras Neiburgas ģimenei, tuvajiem cilvēkiem, kolēģiem, draugiem un talanta cienītājiem visā Latvijā.
.

Līdzīgas ziņas