Iznācis žurnāla Domuzīme vasaras numurs

Iznācis žurnāla Domuzīme vasaras numurs
Klajā laists literatūras, publicistikas un vēstures žurnāla Domuzīme 2019. gada otrais numurs. Žurnāla 72 lappusēs, kā ierasts, lasāma gan oriģinālproza, gan jaunākā dzeja. Stāstus piedāvā Nils Sakss, Aivars Kļavis un Ilga Liepiņa. Viesturs Vecgrāvis klasikas rubrikā raksta par Robertu Mūku, kura eseja Tehnoloģija – cilvēka liktenis arī ir izlasāma jaunajā numurā. Savukārt tulkojumu sadaļā tiek piedāvāti Stīdena Dž Faulera, Sašas Batjani un Kristinas Sabaļauskaites stāsti.
Dzejas lappusēs – Guntas Šnipkes un Toma Treiberga jaunākās dzejkopas, kā arī Vistana Hjū Odena dzejoļa “Spānija” tulkojums Raimonda Ķirķa veikumā. Rubrikā “3 dzejoļi tuvākajiem 100” šoreiz izlasāmi Zbigņeva Herberta (atdz. Ingmāra Balode), Dzefrija Makdaniela (atdz. Inga Pizāne) un Federiko Garsijas Lorkas (atdz. Dens Dimiņš) dzejoļi.
Numura intervijā dzejnieks Ronalds Briedis sarunājas ar dzejnieku un atdzejotāju Guntaru Godiņu. Par Anglijā notikušo dzejas festivālu reportāžu uzrakstījis dzejnieks Krišjānis Zeļģis.
Apaļā galda sarunas Vārdos un skaitļos tēma šoreiz ir latviešu literatūras eksports – paveiktais un turpmākās izredzes. Žurnālistes Aijas Cālītes vadītajā diskusijā piedalās rakstnieks un Rakstnieku savienības vadītājs Arno Jundze, tulkotājs un literārais aģents Vilis Kasims, Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas valdes priekšsēdētāja un izdevniecības Jāņa Rozes apgāds vadītāja Renāte Punka, platformas Latvian Literature pārstāve Juta Pīrāga un rakstnieks Osvalds Zebris.
Recenziju sadaļā Jūlija Dibovska recenzē Andra Kupriša stāstu krājumu Berlīne, Toms Ķikuts – Līgas Lapas monogrāfiju Kaujinieki un mežabrāļi 1905. gada revolūcijā, Gints Apals – Ulda Neiburga rakstu krājumus Dievs, Tava zeme deg! (2014) un Grēka un ienaida liesmās! (2018), Arnis Koroševskis – Jāņa Einfelda romānu Armagedona cikls un Dace Lūse – Ingunas Daukstes-Silasproģes darbu Gaidot laivu: Latviešu rakstnieki bēgļu ceļos Zviedrijā.
Savukārt vēsturnieks Edvīns Evarts rakstā Cerību un vilšanās gadi stāsta par nacistiskās Vācijas okupācijas gadiem Latvijā.
Viedokļu sadaļā izlasām Margitas Gūtmanes raksts Vizma. Kādas grāmatas piecdesmitgade un Rūtas Mežavilkas pārdomas Politiskais aktīvisms.
Žurnāla vāka autors ir mākslinieks Krišs Salmanis, ilustrāciju autores –Marija Viņķele, Anete Bajāre-Babčuka, Vivianna Maria Stanislavska, Svens Neilands, Līva Ozola.
Žurnāls Domuzīme tiek izdots kopš 2015. gada četras reizes gadā. To var iegādāties preses tirdzniecības vietās visā Latvijā. Tas veidots par Valsts Kultūrkapitāla fonda piešķirto finansējumu.
Gan jaunais, gan iepriekšējie žurnāla numuri elektroniski lasāmi las.am un https://ir.lv/abonesana/ir-domuzime/
Abonēt žurnālu iespējams Latvijas pastā vai https://ir.lv/abonesana/ir-domuzime/

Līdzīgas ziņas

Jaunumi Lasām kopā ar Eiropu Publicēts: 22. March, 2024
Jaunumi Aicinām atzīmēt autoru dienu! Publicēts: 29. February, 2024