Balso par Jāna Tetes lugu krājumu konkursā “Zelta ābele”

Esam patiesi gandarīti, ka Latvijas Rakstnieku savienības pirmizdevums igauņu dramaturga Jāna Tetes lugu izlases veidolā ir iekļauts grāmatu mākslas konkursa “Zelta ābele” nominantu vidū! Pateicamies māksliniekam Aleksejam Muraško par grāmatu sērijas māksliniecisko veidolu un aicinām lasītājus līdz 7. aprīlim (ieskaitot) nobalsot par savu favorītu!

Šī gada sākumā “Jānis Roze” un “Zvaigzne ABC” grāmatnīcās nonākuši Baltijas asamblejas laureātu darbi, kas pirmo reizi izdoti vienotā grāmatu sērijā ar nosaukumu “Jaunā klasika”. Izdevumu vidū arī ar Baltijas Asamblejas balvu 2002. gadā godalgotā igauņu dramaturga Jāna Tetes lugu krājums “Tilts”, ko no igauņu valodas tulkojusi Rūta Karma.

“[..] tas, kāds Jāns Tete ir savā būtībā, visvairāk redzams viņa tagadējā dzīvē. Arvien vairāk viņš ir sašaurinājis savu publisko darbošanos un tagad jau vairāk nekā desmit gadus kopā ar sievu pastāvīgi dzīvo pavisam nelielā Igaunijas salā, kas viņu apbūrusi kopš bērnības. [..] Sākumā viņš salā dzīvojis vasarās, tad kļuvis par salas sargu, būdams viens no pavisam nedaudzajiem saliniekiem, bet tagad dzīvo tur kā brīvs cilvēks un ir pārliecināts, ka dzīve dabas vidū ar visu, kas pie tās pieder, ir daudzkārt labāka un interesantākapar lielpilsētu. Vienkāršība, dabiskums un patiesums ir tās pamatvērtības, kas skan cauri Tetes dzīvei un darbiem un ir pamatā viņa pelnītajai popularitātei,” grāmatas priekšvārdā teic Rūta Karma.

Grāmatu sērija lepojas ne tikai ar augstvērtīgo literāro saturu, bet arī ar konceptuāli vienotu māksliniecisko ietvaru, kura autors ir godalgotais grāmatu mākslinieks Aleksejs Muraško: “Sērijas dizaina risinājuma pamatā ir modernisma un klasiskas grāmatas sakausējums. Saistība ar šo divējādības ideju grāmatu vāki salikti no klusa, gluda mūsdienīga papīra (kas ražots no otrreiz pārstrādāta papīra) un silta, gaiša tekstila. Grafiskais un tipogrāfiskais risinājums ir arī saspēle starp laikmetīgo – lakonisku un ģeometrisku stilu – un klasisko grāmatas tēlu, paplašinot un attīstot katras grāmatas metaforisko telpu.”

Grāmatas izdotas 500 eksemplāru tirāžā Jelgavas tipogrāfijā. Grāmatas paredzēts dāvināt Latvijas bibliotēkām un kultūras augstskolām, savukārt interesenti tās jau šobrīd var iegādāties “Jānis Roze” un “Zvaigzne ABC” grāmatnīcās. Sērijas izdošanu finansiāli atbalstījusi Latvijas Republikas Kultūras ministrija.

Līdzīgas ziņas