LALIGABAS speciālbalva piešķirta festivālam “Prozas lasījumi” Ingas Žoludes vadībā

Foto: LALIGABA un literatura.lv publicitātes materiāli

Foto: LALIGABA un literatura.lv publicitātes materiāli

29. martā tika paziņoti Latvijas Literatūras gada balvas jeb LALIGABA nominanti, kā arī mūža balvas un speciālbalvas ieguvēji. Speciālbalva par īpašu veikumu literatūrā 2020. gadā piešķirta Latvijas Rakstnieku savienības festivāla “Prozas lasījumi” komandai, kas rakstnieces Ingas Žoludes vadībā spēja ekstremālos apstākļos pielāgot festivālu tiešsaistes norisei, kad epidemioloģiskie ierobežojumi nepieļāva tā rīkošanu klātienē.

Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze saka: “Esam ļoti gandarīti par to, ka LALIGABA speciālbalvu par īpašu veikumu literatūrā 2020. gadā šogad saņems festivāls “Prozas lasījumi”. LRS bija viena no retajām festivālu rīkotājām organizācijām Latvijā, kura pandēmijas gadā neatteicās no to rīkošanas. Ja ar “Dzejas dienām” mums, koriģējot norises datumus, uz naža asmens izdevās izžonglēt, klātienes pasākumus neatceļot, kas dienu vēlāk vairs nebūtu iespējams, tad “Prozas lasījumi” online versijā norisinājās bezcerīgu ierobežojumu laikā. Jāuzsver, tas ir liels festivāla projekta vadītājas rakstnieces Ingas Žoludes panākums. Ingai bija ārkārtīgi grūti, tomēr viņa neatteicās no festivāla īstenošanas, rezultātā “Prozas lasījumi” kļuva par lielāko Latvijas kultūras notikumu pērn decembrī. Prieks, ka rakstnieku sabiedrība pēdējos gados sākusi novērtēt arī to darbu, ko rīkotāji iegulda, lai notiktu kvalitatīvi literāri pasākumi. Jācer, ka 2021. gadā pandēmija beigsies un “Prozas lasījumi” tomēr norisināsies klātienē – festivālam piešķirtais budžets šim gadam diezin vai ļautu sarīkot tik vērienīgu online festivālu kā pērn.”

LALIGABA speciālbalva festivālam “Prozas lasījumi” piešķirta par “grandiozu ieguldījumu festivāla norises nodrošināšanā pandēmijas apstākļos, vienojot prozas autorus un lasītājus digitālā vidē. 2020. gadā festivāls norisinājās 25. reizi un pirmo reizi tā vēsturē tas notika tiešsaistes režīmā, nodrošinot daudzveidīgu, ar aktuālām diskusiju tēmām un prozas lasījumiem piesātinātu programmu, sasniedzot vēl plašāku auditoriju un sniedzot iespēju pasākumus klausīties ne tikai tiešraidēs, bet arī tiešsaistē pieejamos video un audio ierakstos. 2020. gada festivāla devīze bija “Rakstnieces balss. Rakstnieka balss”, kas uzsvēra autoru izteiksmes un vārda brīvību, pievēršoties arī politkorektuma, cenzūras un pašcenzūras jautājumiem un aicinot ieklausīties balsu daudzveidībā, kas aizsākas autoru un turpinās lasītāju balsīs.”

LALIGABA balvu pasniegšanas raidījums būs skatāms 30. aprīlī plkst. 21.00 LTV1 kanālā. Vairāk informācijas: www.laligaba.lv un sociālajos tīklos.

Līdzīgas ziņas