Par Eiropas Autora dienas pasākumiem

Eiropas Rakstnieku padome publicējusi īsu kopsavilkumu par notikumiem un akcijām pirmajā Eiropas autoru dienā, kas šogad norisinājās 27. martā.

Kopumā 1200 Eiropas autoru dienas pasākumi notika skolās, skolu bibliotēkās un bibliotēkās visās Eiropas Savienības valstīs. Ar Eiropas rakstnieku padomes atbalstu ap 100 autoru devās dažādos izbraukumos. Tajos piedalījās vismaz 40 autori no Eiropas Rakstnieku padomes un tās partnerorganizācijām, 50 Eiropas Savienības balvas dažādu gadu uzvarētāji un vairāki rakstošie EP deputāti, kuri apmeklēja skolas un prezentēja lasījumus, vadīja meistardarbnīcas, rīkoja diskusijas, aicināja līdzradīt jaunus tekstus, runāja par filozofiju, vēsturi, stāstu stāstīšanu, rakstnieka ikdienu, rīkoja tulkošanas slamus. Eiropas autoru dienas pasākumos norises atbalstīja Eiropas Komisijas prezidente Ursula fon der Leiena. Sofijā (Bulgārijā) EK komisāra Gabriela vadībā notika vienas dienas konference par lasīšanas veicināšanu un lasītprasmi, kurā piedalījās 246 dalībnieki no ES 27 valstu kultūras un izglītības ministrijām, projektu vadītāji, NVO, grāmatniecības nozares asociācijas, tiktok eksperti un biblioterapeiti, bibliotēku zinātnieki un skaļās lasīšanas eksperti.

Latvijā pēc LRS rīcībā esošajām ziņām mūsu biedri piedalījās šādos pasākumos: Māris Rungulis Eiropas autoru dienās uzstājās divās Briseles latviešu skolās; Osvalds Zebris – Rīgas Franču licejā un Eiropas Savienības mājā; Arno Jundze – Āgenskalna Valsts ģimnāzijā. Savukārt Jana Egle viesojās divās Valmieras ģimnāzijās. Kopumā, neraugoties uz to, ka Eiropas autoru dienas ideja dzima un attīstījās ļoti strauji, ir ielikts labs pamats, lai tradīcija laika gaitā varētu nostiprināties.  

Līdzīgas ziņas