Par rakstnieces Viktorijas Amelinas bojāeju

Latvijas Rakstnieku savienība izsaka līdzjūtību Ukrainas PEN klubam un Ukrainas tautai par rakstnieces Viktorijas Amelinas (Вікторія Амеліна) bojāeju. Mēs, Latvijas rakstnieki, atcerēsimies Viktoriju tādu, kāda viņa viesojās Latvijā, kad pērn piedalījās prozas lasījumos Punctum festivālā laikā. Rakstniece par literatūru kara apstākļos stāstīja no savas pieredzes.  Viņa uzsvēra, cik būtiski ieklausīties Ukrainas cilvēkos, runāja par atbildību, kuru nedrīkst aizmirst, un savu ikdienu, ko pārvērtis karš. Ukrainā viņa strādāja cilvēktiesību organizācijā Truth Hounds, kas dokumentē Krievijas karaspēka pastrādātos noziegumus. Jūtam līdzi Viktorijas Amelinas ģimenei! Rakstniece, tika smagi ievainota 2022.gadā 27. jūnijā notikušājā Krievijas raķešu uzbrukuma Ukrainas pilsētai Kramatorskai, viņa, tikai 37 gadu vecumā, mira 1. jūlijā.

Viktorija Amelina, sniedzot interviju sacīja: “Mums jāsaprot, ka ar saukli No war (Nē karam – angļu val.) nepietiek, lai apturētu Krievijas karu pret Ukrainu. Šim karam ir iemesls: Krievija vēlas iznīcināt ukraiņus kā nāciju un Ukrainu kā valsti. Viņi vēlas nogalināt intelektuāļu eliti, līderus, žurnālistus, aktīvistus un citus. Viņi to vienreiz jau izdarīja – aptuveni pirms 100 gadiem, trīsdesmitajos gados. Viņi padarīja ukraiņu valodu par mirušo un pazemoto valodu. Joprojām daudzi neapzināti baidās publiski runāt ukraiņu valodā. Manam vīram Ukrainas austrumos ir liela ģimene, un viņi mājās vienmēr sarunājas ukraiņu valodā, bet ārpus mājām krieviski.

Tāpēc ir skaidrs, ka pateikt No war ir nepietiekami. Ir jāsniedz tiešs, nepārprotams atbalsts Ukrainai. Kamēr Krievija vēlas iznīcināt ukraiņu inteliģenci, jūs varat palīdzēt, sniedzot viņiem iespēju runāt. Mācoties, lasot par Ukrainas Apšauto renesansi, jūs palīdzat stāties pretī noziegumam. Tulkojot ukraiņu grāmatas, jūs stājaties pretī noziegumam. Dodot ukraiņiem iespēju runāt, jūs stājaties pretī noziegumam.”

Viktorijas Amelinas debijas romāns Синдром листопаду, або Homo Compatiens (Lapkriša sindroms) izdots 2014. gadā. Citi viņas darbi nominēti vairākām literārām prēmijām un apbalvojumiem. Tulkoti angļu, vācu, spāņu, čehu u. c. valodās. 2022. gadā viņa atklāja sabiedrībai bērnu rakstnieka Volodimira Vakulenko dienasgrāmatu. Bērnu rakstnieku Krievijas karaspēks nolaupīja un nogalināja Izjumas pilsētā drīz pēc iebrukuma.  Drīz angļu valodā iznāks rakstnieces grāmata War and Justice Diary: Looking at Women Looking at War . Tagad Viktorija Amelina ir pievienojusies tiem tūkstošiem karavīru, kas aizstāv Ukrainas brīvību un cilvēkus. Pievienojusies debesīs.

Latvijas Rakstnieku savienības vārdā Maija Pohodņeva

Līdzīgas ziņas