Mūžībā aizgājusi Amanda Aizpuriete

Latvijas Rakstnieku savienībā saņemta sēru vēsts – mūžībā aizgājusi izcilā dzejniece Amanda Aizpuriete (28.03.1956 – 22.10.2023). Radoša līdz pēdējam brīdim – mazajā Dubultu Rakstnieku nama istabiņā viņa apdomāja iecerēto dzejoļu krājumu, bet, kā teicis kāds gudrais, cilvēks plāno, Dievs dara.

Reiz, pirms gadiem divdesmit, LTV filmējot Amandas Aizpurietes portretu, šo rindu autoram Uldis Bērziņš vēstīja apmēram šādi. Latviešiem ir divas dzejas karalienes. Pirmā, protams, bija Aspazija. Tagad mums ir Amanda Aizpuriete.

Tas ieķērās prātā un tā jau arī ir… Bija. Daudz tulkota. Eiropā atzīta un pazīta. Dzejniece, kuras dzeju krājumu atkārtoti izdeva Vācijā ne tāpēc, ka to kāds apmaksāja. Paši vācu izdevēji to uzskatīja par īpašu. Starptautiskā Vilenices literatūras festivāla galvenās balvas ieguvēja. Tūkstošgades literatūras ekspreša dalībniece. Vairākkārtēja Latvijas Literatūras gada balvas un citu godalgu ieguvēja. VKKF mūža stipendiāte. Dzejniece, tulkotāja, atdzejotāja. Vienmēr redzama un pamanāma.

Atliek tikai piekrist Uldim Bērziņam. Ne vien savu dzeju, bet arī savu smago nastu Amanda Aizpuriete nesa kā karaliene. “Es jūtos, it kā dzīvotu tukšumā. Visapkārt ir tikai pelēka, necaurredzama migla. Visi mani draugi ir miruši, mans ķermenis lēnām brūk kopā.” Šādus un līdzīgus vārdus Amanda ir teikusi gan privāti, gan arī publiskos pasākumos. Daudzi no mums mēģināja iebilst – Amanda turies, Amanda saņemies, bet sirdī sapratām – tā nav poza. Ir tā, kā ir, un katrs dzīvo savu dzīvi tādu, kāda
viņam lemta. Mēģinājām kaut ko līdzēt, tomēr Amanda bija kā tas kaķis no Kiplinga stāsta, ko vairāk pazinām no senas animācijas filmas, kas veidota pēc šī stāsta motīviem. Viņa gāja savu neaprēķināmo dzejnieces ceļu tā, kā pati to uzskatīja par pareizu.

Vasaras sākumā LRS kongresā Amanda man stāstīja, ka viņas Liepājas dzīvokļa īres līgums beidzoties septembrī, tāpēc lūdza iespēju pastrādāt oktobrī Dubultu Rakstnieku namā. “Pēc tam es pirkšu viena virziena biļeti un lidošu uz Barselonu. Tālāk? Tad jau redzēs…” Viņa sacīja.

Nakts peldētājai un jūras meitai tomēr nebija lemts baudīt dienvidu sauli. Viņas dzīves ceļš pēkšņi aprāvās Dubultu Rakstnieku namā. Pēdējā dzīves vakarā Amanda esot bijusi pastaigā pie jūras, ko viņas runāja, mēs nekad neuzzināsim.

Latvijas Rakstnieku savienības vārdā izsaku līdzjūtību Amandas Aizpurietes bērniem, tuviniekiem un daudzajiem talanta cienītājiem Latvijā un Eiropā. Informācija par izvadīšanu tiks publiskota tiklīdz tā būs pieejama.

LRS priekšēdētājs Arno Jundze

Līdzīgas ziņas