Ērika Bērziņa: “Frankfurte pārsteidza ar savu apjomīgumu un dažādību”

Apmeklēt Franfurtes grāmatu tirgu, kas šogad tika rīkots jau 75. reizi un kurā piedalījās vairāki tūkstoši izdevēju, autoru, literāro aģentu, konsultantu un citu nozares profesionāļu no vairāk nekā 100 valstīm, bija tiešām ļoti vērtīga pieredze. Uzskatu, ka būtiski, ka šajā notikumā līdz ar literārajiem aģentiem un izdevējiem ir klātesoši arī autori. Latviju šogad pārstāvēja rakstnieki Laura Vinogradova, Andris Kalnozols, Jānis Joņevs, Signe Viška un Madara Gruntmane. Savus autorus atbalstījām, esot klāt pasākumos Frankfurtes grāmatu tirgus ietvaros.

Tikāmies ar apgāda “Zvaigzne ABC” projektu vadītāju Unu Orinsku, kas ir atbildīga par ārzemju literatūras iepirkšanu un pastāstīja, kā norit tikšanās ar ārvalstu izdevējiem un aģentiem, kāds ir ceļš līdz licenses iegūšanai ārvalstu autoru grāmatu izdošanai Latvijā un kā veidojas sadarbība ar ārvalstu apgādiem. Savukārt, tiekoties ar “Zvaigzne ABC” aģenti Santu Raciņu, uzzinājām, kā latviešu autoru darbi nonāk līdz ārvalstu izdevējiem un kādi nosacījumi ir būtiski, lai izveidotos veiksmīga sadarbība. Īpaši vērtīga man kā autoram bija saruna ar platformas “Latvian Literature” pārstāvjiem – projektu menedžeri Ritu Dementjevu, aģenti Žaneti Vēveri-Pasqualini un Džeidu Vilu, kas pastāstīja, kāda formāta un satura ievirzes literārie darbi šobrīd starptautiskajā grāmatu tirgū ir vispieprasītākie.

Šogad Frankfurtes grāmatu tirgus īpašā viesu valsts statusā bija Slovēnija, kuras stends un ekspozīcija pārsteidza ar savu apjomīgumu un dažādību. Arī apmeklētāju interese bija liela, turklāt bija padomāts par dažāda vecuma auditoriju, arī par bērniem, kuriem īpaši patika interaktīvās spēles. Latvijas stends arī radīja lielu apmeklētāju interesi un vizuāli izcēlās citu valstu stendu vidū. Latvijas stendā šogad mākslinieka Reiņa Pētersona zīmētajā dzīvoklī bija ienākušas dzimšanas dienas vēsmas par godu Frankfurtes grāmatu tirgus 75 gadu jubilejai. Kad Latvija būs īpašā viesa statusā, uzskatu, ka īpaši būtu jāpiedomā, lai mūsu valsts ekspozīcijā būtu arī dažādi interaktīvi elementi, izmantojot mūsdienu tehnoloģiju iespējas, un vizuāli elementi, kas akcentētu latviešu autoru identitāti.

Līdzīgas ziņas

Jaunumi Lasām kopā ar Eiropu Publicēts: 22. March, 2024