Tatjana Daudiša: “Mūsu senčiem bija bailes no dzelzceļa attīstības Latvijā”

Latvijas Rakstnieku savienības delegācijas sastāvā kopā ar Arno Jundzi, Dženu Andersonu, Ēriku Bērziņu un Egīlu Venteru laika perioda no 2023.gada 19.oktobra līdz 22.oktobrim piedalījos Frankfurtes grāmatu gadatirgū (Frankfurter Buchmesse) Frankfurtē pie Mainas (Vācijā).

Man kā Latvijas Rakstnieku savienības delegācijas dalībniecei bija interesanti vērot šo procesu no malas, saprast kā notiek literatūras produkta imports un eksports, cik daudz ir iesaistīto pušu un kā uzrakstītais vārds darbina milzīgu nozari – grāmatniecību, kas savukārt nodarbina grāmatnīcu pārdevējus un tipogrāfijas, noliktavas pārziņus un ilustratorus, tulkotājus un projektu vadītājus, korektorus un piegādātājus, aģentus, kas meklē sadarbības partnerus, lai tulkotu grāmatas un māksliniekus, kas noformē grāmatas vākus. Cik svarīga un būtiska ir Autora loma šajā procesā! Cik būtiski autoriem nodrošināt pienācīgus radoša darba apstākļus, iespēju izkāpt no savas intravertās komforta zonas un sākt komunicēt ar citiem autoriem, lai smeltos idejas vai dalītos ar pieredzi, un tālāk droši uzstātos lielākas auditorijas priekšā, nesot savu iekšējo gaismu un idejas impulsu plašajā pasaulē.   

Mani personīgi visvairāk uzrunāja stends “Ko var izlemt algoritms? Mākslīgais intelekts fokusā 75. Frankfurtes grāmatu izstādē” ( Was darf ein Algorithmus entscheiden? Künstliche Intelligenz im Fokus auf der 75. Frankfurter Buchmesse) un diskusijas par savstarpējam attiecībām, iespējām un draudiem grāmatu nozares jomā un mākslīgā intelekta attīstības tendencēm. Šobrīd ir ļoti daudz neatbildētu jautājumu:  Vai mākslīgais intelekts ir talantīgs? Kā cilvēku sagatavotie teksti atšķiras no mākslīgā intelekta radītajiem tekstiem? Kam pieder tiesības? Daudz vēl neatbildēto jautājumu par AI pielietojumu izglītībā un akadēmiskajā vidē, juridiskiem aspektiem un autortiesību jautājumiem, arī grāmatu jomā. Daudz bažu par AI attīstību un savas nišas ieņemšanas iespēju grāmatniecības nozarē. Bet! Mūsu senčiem bija bailes no dzelzceļa attīstības Latvijā. Pirms apmēram trīsdesmit gadiem, kad mūsu dzīvē plaši ienāca datori un datortehnoloģijas, atceros tolaik aktuālu sarunu tēmu par to, ka tuvākajā laikā grāmatvežu specialitāte izzudīšot, jo visu dokumentāciju un uzskaiti veikšot datorprogramma. Ir pagājis vismaz ceturtdaļgadsimts, bet grāmatveži un ekonomisti arī šodien ir vajadzīgi darba tirgū. Arī grāmatu nozare AI ieņems savu goda vietu, atvieglojot cilvēkam rutīnas uzdevumu veikšanas procesu.    

Līdzīgas ziņas