Izziņots 2023. gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens

Aptaujā, kas norit jau divdesmit pirmo reizi, par 2023. gada vārdiem izraudzīti “atdēvēt, atdēvēšana“, ar nozīmi pārdēvēt, atjaunojot pienācīgu nosaukumu. Par gada nevārdu izvēlēts “tolerēt” – vietā latviešu valodā lietojami “izturēt”, “paciest” un “pieļaut”. Savukārt par 2023. gada jaunvārdu iecelta “sāļvira” līdzšinējās soļankas vietā, informēja aptaujas rīkotāji – Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa un Latvijas Rakstnieku savienība.

Par uzvarētāju kategorijā ”gada savārstījums” tika atzīts “Latvijas Avīzē” publicētais divdomīgais virsraksts “Dakteri žņaudza un sita“, jo bez konteksta nav saprotams, vai ar pirmo vārdu domāts ‘dakteri’ – vīrieši – (daudzskaitļa nominatīvā – kas?), kuri kādu žņaudza un sita, vai arī ‘dakteri’ – vīrieti vai sievieti – (vienskaitļa akuzatīvā – ko?), kuru kāds žņaudza un sita.

Rīgas Latviešu biedrības valdes izraudzītie 2023. gada savārstījumi, ko paziņoja biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis, ir “Lai tevī ielīst prieks!” – reklāmas plakāts Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā – un “Labrīt! Ko darīt? Bērnam diezgan augsta temperatūra – 38,9. Nosist uzreiz vai pagaidīt?” – vaicājums “Atsaucīgo māmiņu forumā”.

Aptaujas žūrijā darbojās žurnāla “Domuzīme” galvenā redaktore Rudīte Kalpiņa, literatūrfilosofe un tulkotāja Ieva Kolmane, kultūras žurnāliste Linda Kusiņa-Šulce, tulkotājs un Latviešu valodas attīstības kopas vadītājs Uģis Nastevičs, Latvijas Okupācijas muzeja vadošā pētniece, sociolingviste Vineta Skujiņa (Poriņa), komunikācijas praktiķis Pēteris Pūrītis, literatūrzinātniece, latviešu valodas un literatūras skolotāja Lita Silova, akadēmiķis Andrejs Veisbergs, žurnālists un publicists Egils Zirnis.gada

2024. gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena kandidātus lūgums sūtīt uz gadavards@inbox.lv.

Plašāk lasāms šeit.

Līdzīgas ziņas