Aicinām atzīmēt autoru dienu!

Aicinām Latvijas skolas, bibliotēkas un grāmatnīcas marta noslēgumā atzīmēt Eiropas autoru dienu!

Eiropas autoru diena ir ikgadēja Eiropas līmenī rosināta iniciatīva, lai godinātu Eiropas autoru radīto literatūru, interesi par grāmatām un rosinātu to lasīšanu, kā arī iedvesmotu lasītājus, īpaši jauno paaudzi, iepazīt Eiropas literatūras un valodu daudzveidību.

Grāmatu lasīšana ir būtisks instruments lasītprasmes veicināšanai – tā ir pamatprasme ikviena izglītības priekšmeta sekmīgai apguvei un informācijas pilnvērtīgai uztverei, spējai to analizēt un pielietot dažādos kontekstos. Lasīšana veicina arī radošumu, iztēli, kā arī uzlabo valodas prasmes – bagātina cilvēka spēju izteikties, iegūt pārliecību, raisa zinātkāri un mācīšanās prieku.

2024. gadā Eiropas autoru dienu plānots atzīmēt 25. martā visā Eiropā, aicinot skolas, bibliotēkas un grāmatnīcas u.c izglītības un kultūrvietas marta noslēgumā organizēt ar Eiropas literatūru saistītus pasākumus. Rosinām organizēt tikšanās ar autoriem, tulkotājiem un citiem grāmatu nozares profesionāļiem, aicinot viņus dalīties savā pieredzē, rosinot sarunas un diskusijas, kā arī sniedzot iespēju iepazīt rakstnieka, tulkotāja, grāmatu izdevēja u.c. nozares speciālistu profesiju un tās sniegtās iespējas un izaicinājumus, vai arī kopīgi lasīt kāda Eiropas autora literāro darbu un rosināt sarunas par izlasīto. Pasākuma satura, formāta izvēle un ilguma izvēle ir jūsu rokās – ļaujiet vaļu savām idejām un iztēlei! Ieteikumi pasākuma organizēšanai pieejami – šeit (angļu valodā).

Pirmā Eiropas autoru diena norisinājās 2023. gada 27. martā un tajā piedalījās vairāk nekā 1000 skolu visā Eiropā. Iniciatīvu plānots īstenot ik gadus marta noslēgumā, attīstot to par literatūrai un grāmatu lasīšanai veltītu Eiropas valstu tradīciju. Lai rastu ierosmi un pieredzi pasākumu organizēšanā, ir iespēja iepazīt aizvadītā gadā skolās organizēto pasākumu pieredzi – šeit (angļu valodā).

Arī šogad Eiropas Komisija sadarbībā ar Eiropas Rakstnieku padomi par godu Eiropas autoru dienai organizēs 120 autoru vizītes skolās, kurās piedalīsies arī Latvijas rakstnieki. Savukārt sabiedrības iesaistes kustības “Restarts lasīšanai” un Eiropas autoru dienas ietvaros 2024. gada 23. martā norisināsies Lielie lasīšanas svētki Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē un tiešsaistē, kurā tiks sumināti lasīšanas veicināšanas programmā “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” lasītāko grāmatu autori, tulkotāji un izdevēji.

Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku un Latvijas Rakstnieku savienību rosina pievienoties Eiropas autoru dienas iniciatīvai un veidot savus Eiropas autoru dienai veltītus pasākumus – skolās, bibliotēkās un grāmatnīcās u.c. izglītības un kultūrvietās 2024. gada marta noslēgumā un nākamajos gados!

Eiropas autoru dienai 2024. gadā veltītos pasākumus rosinām reģistrēt šajā vietnē.

Vairāk par Eiropas autoru dienu var lasīt – šeit (angļu valodā).

Līdzīgas ziņas

Jaunumi Lasām kopā ar Eiropu Publicēts: 22. March, 2024