Lasām kopā ar Eiropu

Tuvojas Eiropas Autoru diena, kas, piedzīvojusi savu dibināšanu pērn, arī šogad oficiāli tiks svinēta pirmdien, 25. martā. Viens no šīs dienas oficiālajiem Eiropas Komisijas un Radošās Eiropas granta koordinatoriem ir Eiropas Rakstnieku padome (European Writers’ Council), kuras partneris Latvijā ir Latvijas Rakstnieku savienība. Tāpat rīkošanā piedalās citas Eiropas un Latvijas organizācijas – jebkuram ir tiesības rīkot pašam savu Eiropas Autoru dienu lasījumu.

Šogad janvārī Briselē, apspriežot iespējamās Eiropas Autoru dienas norises, rīkotāji nonāca pie secinājuma, ka nav iespējams vienā dienā, 25. martā, visā Eiropā vienlaikus sarīkot rakstnieku un dzejnieku lasījumus skolās. Atšķiras izglītības sistēmas, mācību plāni un skolu brīvlaiki, tāpēc saņēmām aicinājumu pārāk formāli nepieturēties pie 25. marta, bet rīkot lasījumus skolās marta otrajā pusē datumos, kas ir piemēroti konkrētās valsts izglītības iestādēm. Šī iemesla dēļ Eiropas Autoru dienas pasākumi Latvijā šonedēļ ir jau sākušies. Kā pirmais Rīgas Lietuviešu vidusskolā viesojās un uzstājās lieliskais lietuviešu dzejnieks un latviešu dzejas atdzejotājs Vlads Brazjūns. Tomēr galvenais pasākumu laiks būs marta pēdējā nedēļa. Ieplānots, ka Nora Ikstena Viļņas Eruditio Licejus viesosies tieši Eiropas Autoru dienā – 25. martā. Savukārt lietuviešu dzejniece Ērika Druņģīte Daugavpils Valstspilsētas vidusskolā viesosies 26. martā. Abi šie pasākumi ir iespējami, pateicoties ciešajai Latvijas un Lietuvas Rakstnieku savienību sadarbībai.

Trīs Latvijas autori Eiropas Autoru dienas pasākumu ietvaros ar lasījumiem uzstāsies Latvijas skolās. Eiropas Savienības balvas literatūrā ieguvēja Laura Vinogradova Mērsraga vidusskolā uzstāsies 25. martā. Pazīstamais prozaiķis, literatūrkritiķis un LALIGABA ieguvējs Guntis Berelis 27. martā viesosies Cēsu valsts ģimnāzijā. 2021. gada Baltic International Bank lasīšanas veicināšanas projekta “Bibliotēka” balvas ieguvējs Toms Deimonds Barvidis dosies uz Auces vidusskolu 28. martā.

Visi lasījumi notiks vecāko klašu auditorijā, tāds ir viens no Eiropas Savienības noteikumiem.

Īpašs prieks, ka šogad ir paplašinājusies Eiropas Autoru dienas ģeogrāfija un radusies iespēja atvest uz Latviju arī citu valstu autorus. Jācer, ka, tradīcijai attīstoties, radīsies iespēja autoru braucieniem uz kaimiņvalstīm piesaistīt arī tulkus un tulkotājus, lai iespējamās sarunas ar ģimnāziju, liceju un vidusskolu audzēkņiem būtu vēl pilnskanīgākas.

#ReadWithEurope

Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs,
Eiropas Rakstnieku padomes valdes loceklis
Arno Jundze

Līdzīgas ziņas