Izsludināta pieteikšanās rakstnieku rezidencei

Tukums – UNESCO City of Literature – aicina rakstnieku, dzejniekus un dramaturgus pieteikties rezidencei dzejnieka un ornitologa Jāņa Baltvilka dzimtajās mājās “Zīlītes” Tukuma novada Smārdes pagastā.

“Zīlītes” ir brīnišķīga, klusa lauku viensēta ar siltu auru – ideāla vieta rakstīšanai. Rezidenta (vai rakstnieku pāra) rīcībā uz rezidence laiku pieejama visa māja – trīs istabas, virtuve un vannasistaba ar visām ērtībām, arī interneta pieslēgums. Jāņa Baltvilka tuvinieki dara visu iespējamo, lai mājas un apkārtni veidotu tā, kā tur labi būtu juties pats Jānis, viņa draugi un domubiedri – literāti, mākslinieki, filozofi, putnu un dabas mīļotāji.

Par “Zīlītēm” Baltvilks ir teicis, ka tādu māju Latvijā ir tūkstošiem, apkārtnē nav nekā īpaša. Un tomēr šai vietai ir sevišķa pievienotā vērtība – tās bija viņa mājas – vieta, kur viņš smēlās iedvesmu un atjaunoja spēkus. Šodien tā ir īpaša kaut vai tāpēc, ka tieši pie mājas zaļo paša Baltvilka stādīts mežs, kur top meditācijas taka.

“Zīlītes” jau kopš 2016. gada ir kultūrvieta publiski piejamām, radošām aktivitātēm, ko organizē biedrība “Baltā vilka takas”. Mājas atrodas 5 km no stacijas “Smārde”, turpat arī tuvākais veikals. 10 km uz pretējo pusi – Tukums. Savs auto rezidentam noderēs, bet tiem, kam auto nav, būs pieejams velosipēds, kā arī tiks nodrošināts transports ierodoties un aizbraucot.

Rezidence testa režīmā darbosies jau maijā un jūnijā. Jūlijā “Zīlītēs” rosīsies bērnu radošā nometne un notiks Baltvilka jubilejas pasākumi. Augustu un septembri piedāvājam atklātai rezidentūrai (1×8 nedēļas vai 2×4 nedēļas) ar Tukuma novada pašvaldības nodrošinātu stipendiju. Katra atsevišķa rezidenta stipendijas apjoms atkarīgs no rezidentu skaita.

Kā pieteikties rezidencei

Līdz 2024. gada 31. maijam sūtiet pieteikumu uz e-pastu creative_city_tukums@tukums.lv vai tukuma.literati@inbox.lv, brīvā formā iepazīstinot ar sevi, aprakstot, kāpēc Jūsu radošajam darbam būtu piemērotas “Zīlītes”, kurā mēnesī vēlaties tur strādāt, un ko esat iecerējis paveikt rezidences laikā. Ja pieteikumu būs daudz, priekšroka tiks dota bērnu literatūras autoriem.

Rezidentu vārdi tiks paziņoti 7. jūnijā.

Līdzīgas ziņas