2025. gada nominanti Astrīdas Lindgrēnas piemiņas balvai

2025. gada balvai kopumā izvirzīti 265 kandidāti no 72 valstīm un reģioniem, tostarp 81 ir jauns balvas pretendents. Ik gadu balva tiek piešķirta rakstniekam vai ilustratoram, vai kādam citam, kurš devis iespēju bērniem vizuāli tvert un lasīt labas grāmatas. 

Saņemot prestižo Hansa Kristiana Andersena balvu (Hans Christian Andersen Award) 1958. gadā, Lingrēna savā svinīgajā runā saka: “Visas lieliskās lietas, kas ir notikušas pasaulē, vispirms ir notikušas kāda cilvēka iztēlē, un rītdienas forma lielā mērā ir atkarīga no iztēles spēka tiem, kuri tikai tagad mācās lasīt”.

Balvas nominanti no Latvijas:

Anete Melece, autore/ilustratore;
Elina Braslina, ilustratore;
Gundega Muzikante, ilustratore;
Inese Zandere, autore.

Visu nominantu saraksts un cita informācija: https://alma.se/en/nomination/candidates/nominated-candidates-2025/ 

Laureāts tiks paziņots 2025. gada 1. aprīlī.

ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) ir viena no prestižākajām starptautiskajām godalgām bērnu grāmatu autoriem. Tā tiek piešķirta par devumu bērnu un jauniešu literatūras jomā rakstniekiem, grāmatu ilustratoriem, pasaku teicējiem un tiem, kuru nopelnus aktīvas lasīšanas popularizēšanā atzinusi ekspertu komisija. Literatūras balvu 2002. gadā pēc Astrīdas Lindgrēnas nāves nodibināja Zviedrijas valdība, un to piešķir Zviedrijas mākslas padome.

Līdz šim ALMA saņēmuši: Māra Cielēna (2015), Reinis Pētersons (2015), Reinis Pētersons (2013), Anita Paegle (2013), Juris Zvirgzdiņš (2012), Imants Ziedonis (2011).

Līdzīgas ziņas

Jaunumi Mudītes Treimanes radošā darba vakars Publicēts: 26. September, 2024