“Pētījuma poētikas” cikla lekcija

Aicinām uz Johannas Rosas (Johanna Ross) “Pētījuma poētikas” cikla lekciju angļu valodā What is Soviet girls’ literature and where can we find it in the Baltics? (“Kas ir padomju meiteņu literatūra un kur to var atrast Baltijā?”), kas notiks 2. oktobrī plkst. 13.00 LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuvē (Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Mūkusalas ielā 3).Kopš 20. gadsimta 90. gadiem meiteņu literatūra ir kļuvusi par nozīmīgu sieviešu rakstniecības apakšnozari. Pētnieces Šērlija Fostere (Shirley Foster) un Džūdija Simona (Judy Simons) sava fundamentālā pētījuma “What Katy Read” (Ko Ketija lasīja?, 1995) priekšvārdā uzsver nepieciešamību analizēt populārās meiteņu grāmatas, ņemot vērā to tapšanas un izdošanas laikmetu, apkārtējās kultūras kontekstu un dzimtes ideoloģiju. Šajā sakarā ir vērts uzdot jautājumu: kādi vēstījumi tika nodoti meitenēm lasītājām PSRS ar tās pretrunīgo dzimtes politiku?Šis priekšlasījums iepazīstina ar dažām Hruščova atkušņa un vēlākā PSRS stagnācijas perioda igauņu un latviešu grāmatām meitenēm par meitenēm.

Grāmatu autores ir Anna Brodele, Zenta Ērgle, Silvija Rannamā (Silvia Rannamaa) un citas. Tiek izvirzīts pieņēmums, ka šie darbi veido atšķirīgu padomju meiteņu literatūras kopu, kas izceļas uz agrākās, pārsvarā vīrišķīgās padomju bērnu un jauniešu literatūras fona. Tiek mēģināts ieskicēt šīs grupas raksturīgākās iezīmes un uzsākt diskusiju par to, ko šīs grāmatas stāsta saviem jaunajiem lasītājiem par meiteņu dzīvi.Johanna Rosa šobrīd LU LFMI veic pēcdoktorantūras pētījumu par padomju igauņu un latviešu meiteņu literatūru.

2018. gadā viņa aizstāvēja doktora disertāciju par padomju igauņu sieviešu t. s. audzināšanas romāniem (Bildungsroman) un to lasīšanas veidiem. Viņas interešu lokā ir sieviešu rakstniecība, padomju literatūra, Igaunijas literatūras vēsture un literatūrkritikas vēsture. Viņa ir žurnāla “Keel ja Kirjandus” (“Valoda un literatūra”) galvenā redaktore.

Pētījumu finansē Igaunijas Pētniecības padome, īstenojot projektu “Dzimtes modeļi vēlīnā padomju perioda igauņu meiteņu romānos” (PUTJD1207).

Pārpublicēts: LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts

Līdzīgas ziņas

Bez kategorijas Lustīgu līgošanu! Publicēts: 20. June, 2024
Bez kategorijas Priecīgas Lieldienas! Publicēts: 29. March, 2024