Mūžībā aizgājis Rolfs Ekmanis

Pagājušās nedēļas nogalē vispirms sociālajos tīklos un šonedēļ arī Latvijas medijos nonāca sēru ziņa no Amerikas Savienotajām valstīm – 12. janvārī mūžībā aizgājis latviešu literatūrzinātnieks Rolfs Ekmanis (1929. gada 10.februāris – 2017. gada  12. februāris.)

Rolfs Ekmanis piedzima Rīgā, 1945. gadā kopā ar tēvu un māti devās bēgļu gaitās uz Vāciju, bet 1950. gadā izceļoja uz ASV. Tur pabeidza Viskonsinas universitāti, apgūstot politiskās zinātnes un slāvistiku. Viņa akadēmiskā karjera aizritēja vairākās universitātēs, tostarp Rolfs Ekmanis bija slāvistikas un baltistikas profesors Arizonas universitātē.

Rolfa Ekmaņa pētījums Latvian Literature Under the Soviets: 1940-1975  bija viens no nopietnākajiem akadēmiskās pētniecības avotiem par latviešu literatūru Rietumos aukstā kara laikmetā. Paralēli Rolfs Ekmanis darbojās kā ilggadīgs radio Brīvā Eiropa latviešu redakcijas vadītājs. 60. gados viņš vadīja  izdevuma The Baltic Review grāmatu recenzēšanas nodaļu, no 1980. līdz 1991. gadam veidoja gadskārtējo rakstu izdevumu Latvija šodien, atsevišķi materiāli no Latvijas tajā bija iegūti nelegāli. No 1965. gada līdz 1989. gadam Rolfs Ekmanis bija viens no trimdas latviešu literatūras žurnāla Jaunā Gaita redaktoriem, bet 1998. gadā kļuva par šā izdevuma galveno redaktoru.

Rolfs Ekmanis 1999. gadā tika apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni, bija Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju loceklis un Latvijas Rakstnieku savienības biedrs.

Līdzīgas ziņas

Jaunumi Lasām kopā ar Eiropu Publicēts: 22. March, 2024