Latviski iznāk igauņu rakstnieces Piretas Raudas grāmata bērniem “Princese pa pastu”

princese_FB_vacins

Latviski iznāk igauņu rakstnieces Piretas Raudas grāmata bērniem “Princese pa pastu”

Bērnu grāmatu izdevniecība “Liels un mazs” laiž klajā igauņu rakstnieces un mākslinieces Piretas Raudas (Piret Raud, 1971) stāstu krājumu pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem “Princese pa pastu”, ko tulkojusi Maima Grīnberga.
Šajā grāmatā, ko ilustrējusi pati autore, ir krietna deva humora. Visas 30 princeses, par kurām vēsta Piretas Raudas stāstiņi, ir neparastas un jocīgas: tur ir ačgārnā princese, kura visu dara otrādi, un rejošā princese, kurai kož blusa, drosmīgā princese Mūmija, kurai bail tikai no pelēm, dūmojošā skursteņprincese, kura prinča vietā izvēlas kaķi, un princese ar negantām, nevaldāmām kājām, kuras īstais aicinājums izrādās futbols. Lai kādi sarežģījumi gadās dīvainajām princesēm, stāstiem allaž atrodas jauki un pamācoši nobeigumi.
Citādo princešu stāstu mērķis ir mudināt mazos lasītājus domāt patstāvīgāk, tie uzskatāmi par zināmu protestu pret ierasti salkanajām princešu grāmatām, kuru saturs, pēc Piretas Raudas domām, “bieži ir vienpusīgs, bet ideāli, kurus tās iepotē mazām meitenēm, ir diezgan patukši: dzīves jēga ir būt skaistai, sēdēt skaistā kleitā un gaidīt skaistu princi.” Šī jautrā citādības grāmata būs īsts glābiņš no rozā spiediena un standartizētajām sociālajām lomām. Grāmatu ar prieku lasīs arī pieaugušie.
Grāmatas atvēršana, kurā piedalīsies autore un stāstus bērniem lasīs JRT aktrise Inga Alsiņa, notiks Latvijas Grāmatu izstādes laikā, 27. februārī 15.00 Ķīpsalas hallē.
Pireta Rauda šobrīd ir viena no izcilākajām igauņu bērnu rakstniecēm un ilustratorēm, daudzas viņas grāmatas tiek izdotas citās valstīs. Arī grāmata par princesēm jau iznākusi Francijā un iekarojusi tur popularitāti. Šogad Pireta Rauda par ieguldījumu bērnu literatūrā saņēma Igaunijas Valsts apbalvojumu – Baltās zvaigznes ordeni. Autore pazīstama arī latviešu lasītājiem – izdevniecībā “Liels un mazs” publicēti divu viņas grāmatu tulkojumi latviešu valodā: “Princese Skella un Leta kungs”, (2011, ar autores ilustrācijām), kas saņēma 1. vietu Bērnu žūrijas 3.–4. klašu lasītāju vērtējumā, un.“Berts un otrā B” (2013, ar Mārtiņa Zuša ilustrācijām).
Grāmatas tapšanu un izdošanu atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds un Igaunijas Kultūrkapitāla fonds (programma “Traducta” un Literatūras fonds).
Izdevniecības “Liels un mazs” grāmatas par vislabāko cenu iespējams iegādāties izdevniecības birojā Tērbatas ielā 49/51 – 12 un mājas lapā www.lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos, galerijā „Istaba”, veikalā „M50”, grāmatu un kultūrpreču mājā “NicePlace Mansards”, veikalā “Mazputniņš”, veikalā “Muhamors” un citur.
Sekot izdevniecības jaunumiem var sociālajā tīklā twitter.com: twitter.com/lielsunmazs un facebook.com: facebook.com/lielsunmazs , facebook.com/BIKIBUKS

27. februārī
15.00–16.00 IERODAS NEPARASTAS PIRINCESES NO IGAUNIJAS. Slavenā igauņu rakstniece un

ilustratore Pireta Rauda savas grāmatas “Princese pa pastu” atvēršanas svētkos pati zīmēs princeses, bet Maimas Grīnbergas tulkotos princešu stāstus lasīs JRT aktrise Inga Alsiņa. Muzicēs Roberta Kumsāre (Doma kora skola).

ielugums_KKF-2

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Dzene,
izdevniecības Liels un mazs kopvede

Līdzīgas ziņas