Sākas Dzejas dienas 2016

Septembris jau vairāk nekā 50 gadus aicina svinēt dzejas dzīres, šogad starptautiskais dzejas festivāls “Dzejas dienas 2016” norisināsies no 8. līdz 18. septembrim, kad Rīgu un Latviju piesātienās poētisma vilnis, bet visā Latvijas teritorijā ar dzeju saistīti notikumi piesātinās visa septembra kultūras programmas.

Dzejas dienas šogad caurstrāvos rotaļīgais moto “Dzeja pavedina”. Pārvēršot dzeju matērijā, kas pavedina uz nedarbiem, pavedina uz atklāšanos, pavedina uz jauniem meklējumiem, bet rezultātā kļūst par impulsu kustībai, kas rosina uzdrošināties. Dzejas dienu laikā tiks atvērts jau sestais Dzejas disks, šogad tā fokusā – tēma “ķermenis ir dvēseles metafora”, tiks iedarbināta 3D dzejas darbnīca, lasīta multimediāla ekopoēma. Festivāla programmā ir iekļauti gan jauno dzejnieku lasījumi, dzejas sacensības, gan tradicionāli dzejas vakari, ārvalstu viesu meistardabnīcas un lasījumi, kā ar laikmetīgi dzejas eksperimenti, kuros dzeja veido saikni ar citām mūsdienu mākslas formām.

Uzticīgākajiem festivāla sekotājiem daudzu pasākumu formāts jau zināms. Tradicionāli notiks Literārās akadēmijas Dzejas meistardarbnīcas studentu lasījumi, „Ceļojums ar dzejniekiem” (šoreiz pa Āgenskalnu), šajā gadā izdoto grāmatu autoru lasījums „Atvērt nevar aizvērt”, Klasisks dzejas vakars, kas būs veltīts dzejnieces Amandas Aizpurietes jubilejai, dzejas tiesa Vijoļšķūnī, dzejas lasījumi „Runā dzejnieks”, lasījumi pie Raiņa pieminekļa Esplanādē 11.septembrī u.c. Īpaša dzejas programma būs vērojama arī laikmetīgās mākslas festivāla “Baltā nakts” ietvaros, šīs nakts laikā varēs gan izdejoties kopā ar dzejniekiem, gan pašam iejusties dzejnieka ādā – dzejas slamā, gan doties naksnīgā dzejas piedzīvojumu spēlē, gan vērot videodzeju kopā ar starptautiskiem VJ un DJ. Tāpat festivāla programmu papildinās jaunāko dzejas grāmatu atvēršanas svētki.

Dodot ieskatu pasaules dzejas tendencēs, atkal gaidāms samērā plašs ārvalstu viesu piedāvājums. Latviju festivāla ietvaros šoreiz apmeklēs 16 autori no Lietuvas, Maķedonijas, Islandes, Lielbritānijas, Ukrainas, Gruzijas un Amerikas Savienotajām valstīm. Daudzus no tiem spilgti raksturo tieši viņu performatīvā uzstāšanās forma. Dzejas dienas norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas Dome. Festivāla jaunumiem un programmai iespējams sekot līdzi interneta vietnē www.dzejasdienas.lv un sociālajos medijos @dzejasdienas (facebook.com, twitter.com, instagram.com).

Līdzīgas ziņas

Dzejas dienas, Jaunumi LRS aptur “Dzejas ruporu” Publicēts: 10. November, 2023
Dzejas dienas, Jaunumi Pasniegta Dzejas dienu balva Publicēts: 15. September, 2023